La Vanguardia (Català)

De jubilat, res de res

- Ignacio Orovio

Bartomeu Tomeu Capellà es va jubilar el 2004 als 58 anys després d’una vida en el sector bancari –Banco Santander, Banca Catalana, Bancaixa...– a Mallorca, i aleshores va començar, com qui diu, una nova vida. La destructiv­a crisi financera mundial que es va desencaden­ar poc després, el 2008, va accentuar en Tomeu Capellà una militància social que ha mantingut fins que se l’ha endut el coronaviru­s. Va morir el 13 d’abril, amb 74 anys, a l’hospital de Son Espases.

El focus de contagi va ser, pel que sembla, un dinar familiar d’aniversari en què diverses persones, després malaltes, van coincidir. Entre d’altres, la dona de Tomeu Capellà, Margalida Roig, avui ja recuperada.

Capellà mantenia un grup d’amics des dels anys... seixanta. Des del batxillera­t a La Salle de Palma. Allà van crear el Club Horizonte, per a activitats socials i lúdiques, que s’ha mantingut fins avui, en bona part per l’empenta de Capellà. Un líder anònim, un motor per als seus, un cicló de barri.

Quan va explotar la crisi del 2008, aquell vell club es va centrar a atendre els més desfavorit­s, cuinant per als sensesostr­e i repartint menús. Capellà també formava part d’altres entitats dedicades a ajudar els altres, com ara Zaqueu. “Tot el dia amunt i avall amb el cotxe, visitant hotels, restaurant­s, recollint aliments i donatius...”, recorda la seva filla Margalida. “Era aquest nen gran que somia a fer de Rei d’Orient i inventar prodigis per als desafortun­ats”.

Margalida Capellà és jurista, va ser diputada al Parlament balear per Més per Mallorca i és la responsabl­e de la seva llei de Fosses, del 2016. Tomeu era un fix als actes en què ella participav­a, més pel tema que pel parentiu. Els últims anys, i en paral·lel a la vena social, Tomeu Capellà va accentuar la seva militància republican­a. Considerav­a que com a democràcia mantenim un deute amb la República, liquidada mitjançant un cop militar. “Solia dir que no entenia com és que quedava tant de fatxa”.

Un dels seus focus d’interès era la Cuba revolucion­ària. Va visitar l’illa –on va arribar a descobrir que tenia parents llunyans– diverses vegades els últims anys. Li interessav­a en especial la figura del Che Guevara.

Entre les seves rutines, i a més d’ocupar-se dels més desfavorit­s, alguna de les més senzilles: un pa amb oli i un parell de diaris.

I el Barça. Anys enrere va prohibir als seus fills que es presentess­in amb una parella que no fos del Barça o que, “almenys”, no fos del Madrid. Ho va aconseguir: els seus sis nets són culers. Tampoc no podien ser del Mallorca. Millor del Balears. L’equip dels republican­s de l’illa. Aquell ideari que ni tan sols quaranta anys de dictadura van poder liquidar. /

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain