La Vanguardia (Català)

El comerç torna a la vida amb la garantia de seguretat per als clients

- ENRIC TINTORÉ

El comerç del país torna a la vida, amb les botigues obertes o a punt d’obrir i preparat per afrontar la nova etapa amb les màximes mesures d’higiene i seguretat per als treballado­rs i clients. Tots els participan­ts en els Diàlegs a La Vanguardia sobre la recuperaci­ó del comerç, que represente­n els diferents segments del sector, es mostren esperançat­s amb l’inici d’una nova normalitat, malgrat les dificultat­s que això comporta i els ajuts insuficien­ts per part de les administra­cions públiques, tant la central com l’autonòmica i les locals.

Als Diàlegs a La Vanguardia, en què Pere Guardiola, director general de Godó Strategies, va fer d’amfitrió, es va posar de manifest que en només tres mesos s’han accelerat noves tendències de compra que ja estaven començant abans de la crisi. En aquest sentit, Javier Cottet, propietari d’Òptiques Cottet, amb 49 botigues a tot el país i vicepresid­ent de Barcelona Oberta, afirma que el comerç en línia s’ha disparat un 300% i en molts establimen­ts ha arribat fins a la saturació.

La seguretat i higiene s’ha generalitz­at al màxim en tots els comerços i el públic és molt respectuós amb les normes sanitàries. La gent vol comprar, i amb seguretat. Un altre fenomen que s’ha produït és que els clients van a la botiga molt més informats prèviament. “La pràctica totalitat dels que hi entren compren”, afegeix.

Admet que les mesures de protecció i d’higiene, tant de la botiga com dels productes, treballado­rs i clients fa més lent el procés de venda. “Tot i això, la gent ve a les botigues més relaxada que abans, i això facilita les coses. En suma, penso que el comerç ha millorat el servei, dona més qualitat i ofereix més bon tracte en un clima de màxima seguretat”.

Jordi Romañach explica que a El Corte Inglés, els centres del qual han estat oberts des del primer dia per garantir els subministr­aments essencials, s’ha hagut de necessiten ajudes per remuntar la situació i que han fet arribar les seves peticions al Govern central.

Oriol Tomás, accionista i membre del consell d’InterSport Spain, considera que l’omnicanali­tat, que ha vingut per quedar-se, és la manera perfecta per atreure consumidor­s. Afegeix que la venda en streaming és l’etapa següent, ja que permet connectar en directe des de casa amb la botiga, veure el producte en detall i rebre’l al propi domicili. És el punt mitjà entre la venda en línia i fora de línia.

Lluís Sans, propietari del Santa Eulalia i president de l’Associació del Passeig de Gràcia, creu que aquests últims mesos el client ha descobert que pot comprar de tot en línia, però ha trobat a faltar el plaer de sortir de compres. La pandèmia passarà i la gent tornarà a les botigues. Considera que la inversió en tecnologia és clau per facilitar les vendes tant en línia com a la botiga, però no hauria de ser un substitut de les relacions personals.

Tots els participan­ts coincideix­en amb Lluís Sans a exigir més accessibil­itat dels vehicles privats al centre de Barcelona. “La restricció a la mobilitat urbana decidida sense consens en plena crisi –afirma– és molt negativa per al comerç, ja que fa molt antipàtica la ciutat per als visitants que venen de fora, sobretot perquè no disposen d’un bon transport interurbà”.

Tots estan d’acord, així mateix, a assenyalar la irresponsa­bilitat de les administra­cions públiques per no fer costat activament a un sector que és líder en generació de riquesa i ocupació. També expressen la necessitat de més flexibilit­at horària i d’obrir els diumenges a fi de poder recuperar les grans pèrdues que tenen. Afirmen que si els poders públics no ajuden com a mínim no haurien de posar bastons a les rodes del comerç. Oriol Tomás, en aquest sentit, adverteix que la plena recuperaci­ó tardarà a arribar i que en el camí poden tancar molts comerços petits i mitjans. “El panorama urbanístic de les grans ciutats serà dramàtic si no s’hi posa remei”, conclou .

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Seguretat Garantir la seguretat sanitària dels clients i treballado­rs és la prioritat del comerç en la nova etapa
MANÉ ESPINOSA Seguretat Garantir la seguretat sanitària dels clients i treballado­rs és la prioritat del comerç en la nova etapa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain