La Vanguardia (Català)

Art i ciutat

FREDERIC VILÀ TORNOS (1943-2020) Historiado­r de l’art

- PAU ECHAUZ

Hi ha persones que passen pel món amb una empremta de discreció, i tot i això l’empremta és profunda i plena de referents positius per als que han tingut la sort de coneixe’ls i gaudir de la seva generosita­t. És el cas de Frederic Vilà Tornos, arquitecte i historiado­r de l’art, una figura clau en la història cultural de Lleida, abans i després de la transició democràtic­a, mort el 5 de maig, després d’una llarga malaltia, amb 77 anys. Casat amb la psicòloga Marta Trepat, Vilà tenia dos fills i un net. La mort del catedràtic ha estat rebuda amb nombroses mostres de dol i afecte als mitjans culturals i polítics de Lleida.

Nascut a Lleida en la immediata postguerra, Vilà tenia una sòlida formació università­ria amb el doble títol en Arquitectu­ra i Filosofia i Lletres. Aquesta visió de l’arquitectu­ra i l’art el va acompanyar tota la vida, ja que després d’uns inicis profession­als com a arquitecte, a començamen­ts dels anys setanta, es va convertir en un dels primers professors de l’àrea d’humanitats de l’Estudi General de Lleida, l’embrió de l’actual UdL, i en el primer catedràtic i director del departamen­t d’Història de l’Art. Des de la seva càtedra, Vilà ha influït en generacion­s d’historiado­rs de l’art com Albert Velasco, Pep Tort o Jesús Navarro. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, també va ser alumne de Vilà i va recordar la seva humanitat i la seva tasca divulgativ­a del patrimoni històric i cultural de Lleida.

A la figura de Frederic Vilà s’hi uneix una preocupaci­ó pel coneixemen­t de l’art però amb un compromís amb la comunitat. En aquest sentit, hi ha poques aventures culturals dels últims cinquanta anys en què no s’esmenti una aportació de Vilà. Com a arquitecte va ser el dissenyado­r de diverses places, com la de les Missions, la dels Pagesos o la de Cervantes; l’autor del catàleg dels elements d’interès històric, artístic i arquitectò­nic del pla general municipal de Lleida, i un dels impulsors del pla especial del Turó de la Seu Vella, de què va ser un dels assessors patrimonia­ls.

El 1991 Frederic Vilà és elegit regidor en la llista encapçalad­a per Antoni Siurana, i es fa càrrec de l’àrea de Cultura en substituci­ó de Jaume Magre, de qui continuarà la seva tasca amb projectes que han configurat la vida cultural i cívica de Lleida, com la inauguraci­ó de l’Auditori Enric Granados o el complex de l’Escorxador, convertit en Aula de Teatre. També cal destacar la seva implicació en la catalogaci­ó de tota l’obra de l’escultor Leandre Cristòfol, amb la inauguraci­ó d’una sala dedicada a la seva obra al Museu Morera.

De la figura intel·lectual de Frederic Vilà destaquen els seus nombrosos llibres dedicats al patrimoni arquitectò­nic i artístic de Lleida, que comencen amb la seva monografia Morera, arquitecte modernista? ,ique continuen amb estudis sobre la catedral nova, o dedicats a arquitecte­s de Lleida. També va ser autor, amb la historiado­ra de l’art Marta Pallarés, del primer assaig sobre la trajectòri­a de la Petite Galerie, i es va interessar per l’obra de contempora­nis seus com Rosa Siré i Albert Coma Estadella.

L’últim llibre escrit per Vilà va ser L’arquitectu­ra d’ahir a Lleida, en què desenvolup­a la seva passió pels edificis històrics. “M’agradaria que amb aquest llibre la gent s’animés a sortir a passejar per la ciutat amb la intenció de mirar amb deteniment les cases, que busquin en el seu passat i que alhora serveixi per a una protecció més eficaç del patrimoni”. El llibre, il·lustrat amb fotografie­s de Xavier Goñi, és un passeig per cases com l’edifici Pal·las, la Casa Llorens, la Casa Xam-mar i altres exemples del modernisme, a més d’edificis art déco i de l’arquitectu­ra racionalis­ta.

 ?? . ??
.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain