La Vanguardia (Català)

Subirats, obert a estudiar un nou model per a la Miró

El centre ha demanat més implicació a les administra­cions

- TERESA SESÉ

L’Ajuntament de Barcelona està disposat a estudiar la demanda de la Fundació Miró perquè siguin les administra­cions públiques les que assumeixin el cost de la conservaci­ó de la col·lecció i l’edifici de Sert donats per l’artista a la ciutat (3,3 milions d’euros anuals) i que durant 45 anys s’ha sufragat gràcies als visitants. “La proposta té tot el sentit; em sembla bé que es plantegi i que la discutim, i veure quines implicacio­ns té des del punt de vista del finançamen­t i també de l’orientació del centre”, assenyala el comissiona­t de Cultura, Joan Subirats.

La proposta del director Marko Daniel arriba davant la situació de crisi que travessa la Miró després del tancament imposat per la Covid-19 i la previsible caiguda del turisme estranger, que l’any passat va suposar un 76,4% dels visitants. El centre, que s’autofinanç­a en més d’un 70%, preveu que fins a finals d’any haurà deixat d’ingressar per venda d’entrades, llibreria i lloguer d’espais, 3,4 milions. I malgrat que ha implementa­t mesures d’estalvi, com l’aplicació d’un ERTO als seus treballado­rs o l’ajust de contractes als proveïdors, calcula que el dèficit acumulat no baixarà de 2,2 milions d’euros.

“Si mirem enrere veurem que el compromís de les institucio­ns ha servit per sufragar les situacions de dèficit cada vegada que hi ha hagut una baixada de visitants, com va passar a conseqüènc­ia dels fets d’octubre del 2017. Ara ens enfrontem a la pandèmia i hem de veure com l’abordem. La nostra voluntat és contribuir a pal·liar el dèficit, que em consta que ells mateixos ja estan abordant mitjançant la reducció de despesa. Ara el dubte és què fem en el futur sabent que les perspectiv­es de recuperar la xifra de visitants estrangers serà difícil”.

Des de la Generalita­t consideren que és massa aviat per oferir una resposta concreta sobre les despeses estructura­ls que significa la conservaci­ó del patrimoni de la Fundació Miró i argumenten que actualment es troben immersos en un procés de reestructu­ració dels pressupost­os per adaptarlos a les noves necessitat­s sorgides de l’emergència sanitària. Tampoc el Ministeri de Cultura no ha volgut entrar en la qüestió, tot i que asseguren que són “conscients de la situació” i que precisamen­t per això se la va incloure en l’aprovació de l’avançament dels ajuts directes (90.000 euros) que es va fer la setmana passada, per aportar-li liquiditat com més aviat millor.

Per Subirats és inevitable anar cap a un nou model “de finançamen­t i d’orientació”. “La situació no és exclusiva de la Miró, sinó dels centres com el Picasso, el Palau de la Música o la Fundació Dalí, que tenien una gran dependènci­a de la presència de visitants estrangers, i estaven menys orientades al públic i a les dinàmiques locals. Ara s’han de repensar. Ens trobem en aquella típica situació en què el més urgent, en alguns casos, està impedint d’abordar el fons dels temes. Cal sortir de l’atzucac actual, però les institucio­ns, totes, ja han d’anar pensant en com cal abordar un escenari que serà diferent”.

El responsabl­e municipal de Cultura creu que, a més del finançamen­t, se n’ha de repensar l’orientació

 ?? ÀLEX GARCIA ?? La Fundació Miró aquesta setmana, quan falten pocs dies per reobrir després del tancament per la Covid-19
ÀLEX GARCIA La Fundació Miró aquesta setmana, quan falten pocs dies per reobrir després del tancament per la Covid-19

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain