La Vanguardia (Català)

Greta Fernández serà santa Teresa de Jesús en un film de Paula Ortiz

- FERNANDO GARCÍA

La barcelonin­a Greta Fernández, guanyadora de la Concha de Plata a l’últim Festival de Sant Sebastià per La hija de un ladrón (de Belén Funes), interpreta­rà Teresa de Jesús en la seva joventut en una pel·lícula de la cineasta aragonesa Paula Ortiz

(La novia, De tu ventana a la mía). Fernández coprotagon­itzarà el film amb la veterana i també premiada intèrpret madrilenya Blanca Portillo (millor actriu a Cannes per Volver, de Pedro Almodóvar), que encarnarà la santa durant els seus anys de maduresa.

El luxós planter d’actors es completarà amb Asier Etxeandia, molt aplaudit pel seu paper a Dolor y gloria, d’Almodóvar. L’artista bilbaí es posarà a la pell de l’inquisidor que interroga la fundadora de les Carmelites Descalces quan és acusada d’heretgia. El rodatge arrencarà al febrer.

Amb guió cinematogr­àfic a càrrec de la mateixa Ortiz, juntament amb Javier García Arredondo, la pel·lícula sobre la mística d’Àvila es titularà Teresa i es basa en l’obra teatral La lengua en pedazos , amb què el dramaturg Juan Mayorga (Madrid, 1965) va rebre el premi Nacional de Literatura Dramàtica el 2013.

“La història de Teresa de Jesús és molt actual. La seva actitud de dona lliure i contradict­òria la converteix en un personatge lluminós”, diu a La Vanguardia la realitzado­ra, que fa quatre anys va conquerir la crítica i va acumular premis amb la seva adaptació de les Bodas de sangre de Lorca a La novia (2015).

“És un privilegi poder-me acostar a l’obra de Mayorga, un dels grans noms de la cultura espanyola actual i la trajectòri­a del qual com a dramaturg i pensador segueixo i admiro des de fa anys”, afegeix la realitzado­ra a la nota de premsa sobre la cinta.

El llibret de l’obra i el guió del film s’articulen a partir d’afirmacion­s i preguntes de la monja castellana, la majoria durant el tête à tête que va mantenir amb l’inquisidor que la va investigar. La temible institució de l’Església l’acusava de ser el més semblant a una “il·luminada”, com es denominava els seguidors de cert moviment religiós suposadame­nt herètic, i d’haver creat “una doctrina nova, superstici­osa i plena de mentides”.

La conversa, o més aviat l’enfrontame­nt, amb l’enviat del Sant Ofici, quan Teresa ja és gran, dona lloc a anades i vingudes en la vida de la protagonis­ta, “amb molts salts en el temps i l’espai”, explica Ortiz. Blanca Portillo representa la monja en aquest punt de partida, mentre que Greta Fernández la interpreta en els seus anys de religiosa jove i inquieta. El projecte es perfila, ja des d’abans del rodatge, com una de les pel·lícules espanyoles del 2021.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain