La Vanguardia (Català)

Cruïlla XXS s’alia per a l’estiu amb el Liceu, Bachcelona i el Taller de Músics

Chicuelo, Gorka Benítez, Albert Guinovart i l’ensemble del teatre pugen al cartell

- ESTEBAN LINÉS MARICEL CHAVARRÍA

El cicle Cruïlla XXS, l’edició especial que ha dissenyat el festival barceloní per a aquest estiu de pandèmia, s’ha aliat amb el Gran Teatre del Liceu, el Taller de Músics i el Festival Bachcelona per dur a terme un cicle de música clàssica i jazz. Ahir va fer públics nou d’aquests concerts, que s’afegeixen als noms de músiques populars anunciats fa uns dies. Noms com Chicuelo, el trio de Gorka Benítez, la música de Max Richter per l’Ensemble del Liceu o Albert Guinovart són algunes de les propostes que s’afegeixen a d’altres estilístiq­ues com Iseo, Rayden, Pau Riba, Roger Mas, Ms Nina, Ramon Mirabet, Obeses o Quico Pi de la Serra.

Aquest capítol de concerts de clàssica i jazz, que s’anirà ampliant els pròxims dies, tindrà lloc als jardins del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) i a l’exterior del recinte modernista de Sant Pau. En l’apartat jazzístic les primeres incorporac­ions són les de Monique Makron The Original Jazz Orquestra (6 juliol, jardins del TNC), el guitarrist­a Chicuelo (7 juliol, Sant Pau), el Gorka Benítez Trío (8 juliol, també a Sant Pau) i la doble aposta vocal de Raquel Lúa i Paula Peso (9 juliol, Sant Pau).

Totes les propostes esmentades són procedents i estan assentades en l’escena música local. L’aficionat es podrà trobar amb la poderosa veu de Monique Makron que, amb l’orquestra del Taller de Músics, dona forma i vida a l’espectacle Back to Amy, en què es ret homenatge a la desaparegu­da cantant britànica Amy Winehouse.

Al seu torn, el tocaor Juan Gómez Chicuelo està considerat un dels noms capdavante­rs de l’escena flamenca nacional, i una cosa semblant es podria dir del bilbaí (establert a Barcelona) Gorka Benítez, un dels saxos més brillants i imaginatiu­s no només del jazz sinó de la música nacional. Té un interès especial la joint venture de dues veus locals amb una marcada personalit­at com les de Raquel Lúa (flamenc, bossa, samba, folk) i Paula Peso (músiques urbanes, funk, soul).

Del programa de música clàssica destaca la doble sessió amb les Quatre estacions de Vivaldi revisitade­s per Max Richter (dies 9 i 10 de juliol als jardins del TNC), un hit que el 2012 es va situar en el número 1 de la llista d’iTunes. L’interpreta­rà l’Ensemble de la Simfònica del Liceu amb el seu concertino, Kai Gleusteen, com a solista i director.

Amb menys d’una vintena de músics de corda (la partitura preveu 4 violins, 4 violes, 4 violoncels, 2 contrabaix­os, arpa i clavicèmba­l, a més del violí sol), es podria mantenir el metre i mig de distància reglamentà­ria entre intèrprets. I tal com passa en les actuacions a l’aire lliure, el so s’amplificar­ia.

L’Ensemble del Liceu tocarà als jardins del TNC les ‘Quatre estacions’ de Vivaldi revisitade­s per Richter

També al recinte exterior del TNC tindrà lloc en format cambra un concert de música dels vuitanta en clau simfònica, 80’Symphonic (dia 11). L’escenari s’ubicarà entre les oliveres, mentre que el públic s’estaria a l’esplanada i a l’escalinata del teatre: 400 persones, ja que tot i que al juliol es preveu que Barcelona ja sigui a la fase 3 de desescalad­a i es podrien aplegar fins a 800 persones a l’aire lliure, el Cruïlla XXS ha preferit mantenir l’aforament de la fase 2 “pel que pugui passar”.

A l’exterior del recinte modernista de Sant Pau ja se sap que hi actuarà el pianista i compositor Albert Guinovart, que repassarà els seus musicals (dia 23), i també la jove soprano Elionor Martínez (dia 16), guanyadora de la Beca Bach-Fundació Salvat del 2016, un concert que forma part del cicle organitzat per Bachcelona juntament amb la Cambra del Liceu. L’accés als recintes serà esglaonat, des de 45 minuts abans del concert. Al tiquet d’entrada s’indicarà a quina hora correspon a cada persona accedir-hi.

 ?? A. BOFILL ?? El festival obre un cicle de jazz i clàssica; a la foto, el concertino del Liceu, Kai Gleusteen, en ensemble
A. BOFILL El festival obre un cicle de jazz i clàssica; a la foto, el concertino del Liceu, Kai Gleusteen, en ensemble
 ??  ?? VENDA D’ENTRADES A entradasde­vanguardia.com EN EXCLUSIVA FINS AL 5 DE JUNY
VENDA D’ENTRADES A entradasde­vanguardia.com EN EXCLUSIVA FINS AL 5 DE JUNY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain