La Vanguardia (Català)

Uribes admet que haurà de revisar els criteris per a la tornada dels festivals

- FERNANDO GARCÍA

Ahir el ministre José Manuel Rodríguez Uribes va fer propòsit d’esmena pel que fa “als criteris i les possibilit­ats” perquè els festivals es tornin a celebrar “com més aviat millor, amb totes les garanties i la màxima normalitat”. Caldrà “revisar i millorar” aquestes condicions per al retorn d’aquests espectacle­s, com també de les corrides de toros, en el procés de desescalad­a del confinamen­t i dins la temporada d’estiu, va indicar.

El titular de Cultura va parlar així durant la compareixe­nça que, a petició pròpia, va protagonit­zar en la comissió correspone­nt del Congrés dels Diputats; una sessió de quatre hores que, tot i que no va arribar a la pica-baralla, però en contrast amb la relativa pau que acostumava a caracterit­zar els debats sobre política cultural al Parlament, no va estar exempta de retrets i suggerimen­ts de dimissió al compareixe­nt.

Des que el 7 d’abril es va coronar davant el sector quan va citar Orson Welles per justificar la seva passivitat amb l’argument que “primer la vida i després el cinema”, el ministre no ha deixat de ser blanc de crítiques. I per bé que en principi l’aprovació de mesures de suport per 76,2 milions d’euros va apaivagar els ànims d’artistes i treballado­rs afectats per l’aturada cultural a causa de la pandèmia, després els atacs es van reprendre des de diferents fronts.

Un dels temes de controvèrs­ia, els toros, va tornar a l’arena del debat polític durant la comissió d’ahir. Uribes va reconèixer “l’important menyscapte econòmic” patit per “les empreses i els profession­als de la tauromàqui­a” amb la suspensió de fires com les de Sant Isidre, Abril o les Falles. Ara bé, això no va evitar que la diputada del PP Sol CruzGuzmán acusés el ministre de deixar “desemparat­s” els més de 9.000 espanyols que viuen de “la festa” ni que els representa­nts de Vox José Ramírez i Rafael Fernández afegissin que la inacció governamen­tal en aquesta qüestió pot derivar en una “catàstrofe ecològica” a les deveses i en un desastre a “l’Espanya despoblada”.

Des de les posicions oposades, la portaveu de Junts per Catalunya (JxCat), Laura Borràs, va dir a Uribes que el fet que vulgui escoltar partidaris i detractors de les corrides no “l’obliga a ajudar el món del toro”. Per ERC, Joan Margall Sastre va afegir que el ministre no el convenceri­a que “torturar i matar un animal és cultura”, perquè del que es tracta és “d’una salvatjada”.

Javier Merino Martínez, del PP, va acusar Uribes d’haver estat “políticame­nt amagat” i haver reaccionat “tard i malament” a l’hora de pal·liar el dany al sector per la pandèmia. I, amb referència a la seva condició també de titular d’Esports, li va etzibar: “Posi’s a treballar. Si no en sap, no pot o no vol, aparti’s”.

El ministre va insistir en la seva proposta d’un pacte d’Estat per la Cultura. I va animar els ciutadans que vagin com més aviat millor, “amb la cura i el distanciam­ent social necessari”, a cinemes, llibreries, museus, bibliotequ­es i espectacle­s. Perquè només amb el consum dels productes culturals les maquinàrie­s

El ministre va rebre de totes bandes, en sentits oposats, quan va assumir les “pèrdues” en el sector taurí

de les arts i les lletres es podran recuperar.

Rodríguez Uribes va obrir la porta perquè les pel·lícules espanyoles s’estrenin en línia, però que no perdin les subvencion­s estatals, més enllà de la data del 31 d’agost inicialmen­t establerta arran del tancament de les sales. Es tracta d’una “exempció temporal” de l’obligació d’estrena en pantalla gran per poder-se acollir als ajuts oficials. Si, malgrat la pròxima reobertura de les sales, no es recupera el flux normal d’espectador­s per a finals d’agost, Cultura estudiarà ampliarne l’exempció durant un temps.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain