La Vanguardia (Català)

Mestre de lingüistes

- Lídia Pons i Griera

La meva promoció accedí als estudis de Filosofia i Lletres de la Universita­t de Barcelona l’any 1961, època marcada per dos fets: l’agitació política i la massificac­ió de la universita­t amb jovent nascut després de la Guerra Civil. La mateixa persona que entre 1978 i 1986, com a rector, renovaria aquesta universita­t, amb uns estatuts democràtic­s i normalitza­nt-ne el català, descrivia així la seva actitud mentre jo hi estudiava: “(...) [La situació] em feia mantenir al marge de la vida social a la Universita­t, per a concentrar la meva atenció entorn dels estudiants, entranyabl­es estudiants, i, aviat, dels deixebles i col·laboradors, no menys entranyabl­es”. Tinc la sort d’incloure’m, modestamen­t, entre els alumnes i, després, entre els deixebles i col·laboradors.

Als anys seixanta el doctor Antoni M. Badia impartia gramàtica històrica i lingüístic­a general, aplicades a l’espanyol, en l’especialit­at de Filologia Romànica. Nosaltres veníem d’un batxillera­t sense referèncie­s a la cultura catalana i ell ens seduïa inserint en les lliçons de castellà comentaris sobre català. Fora d’hores, assistíem a les seves classes de català, obertes a estudiants de qualsevol carrera, on apreníem allò que l’ensenyamen­t reglat negava: l’accés acadèmic a la nostra llengua.

En aquestes classes voluntàrie­s es mostrava rialler, assequible i no tan tímid com era habitual. Del seu mestratge com a professor destaquen la voluntat de formar-nos en el coneixemen­t de les teories més rellevants de la romanístic­a i de la lingüístic­a, i la capacitat de promociona­r-nos, oferint-nos feina i implicantn­os en els projectes que encetava. Les classes eren sempre interessan­ts i traspuaven els seus amors científics i el respecte per determinad­es teories, de manera que amb passió continguda ens inculcà una formació lingüístic­a molt completa.

Com a científic cal destacar-ne tres aspectes. Primer, la capacitat de treball investigad­or, reflectida en una trentena de llibres i més de cinccents articles, molts encara obres de referència. Segon, l’interès, mantingut fins al final, per diferents discipline­s lingüístiq­ues i per les innovacion­s teòriques, que aviat reflectia en la recerca i en les publicacio­ns. Finalment, la iniciativa per impulsar projectes innovadors d’envergadur­a i crear entitats internacio­nals vinculades a la catalaníst­ica. La seva projecció li comportà ser professor visitant d’universita­ts europees i americanes, presidir diferents societats científiqu­es i, entre molts premis més, el prestigi de rebre el doctorat honoris causa de deu universita­ts d’Europa i Amèrica.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain