La Vanguardia (Català)

El Barça passa les tisores a Cury

El club decideix prescindir del seu home fort en el mercat brasiler

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ

Neymar, Ronaldinho, Coutinho o Paulinho. Però també Arthur, Douglas, Keirrison o Henrique. Què tenen en comú aquests noms? Doncs tres aspectes. Són brasilers, han vestit la samarreta barcelonis­ta i en les seves operacions de desembarca­ment al Camp Nou sempre ha estat entre bambolines d’una manera o una altra el controvert­it observador i intermedia­ri André Cury. Un Cury que, segons va confirmar a aquest diari una font del Barcelona, “quedarà afectat” per la reestructu­ració de l’àrea de scouting del club, segons va decidir la junta directiva blaugrana dijous a la nit. Es considera que el departamen­t d’observador­s està hiperpobla­t, i en nom d’una eficàcia més gran, i també per qüestions econòmique­s, el Barça ha decidit treure a passejar la tisora i aprimar aquesta àrea, que passarà de tenir prop de 40 a unes 20 persones.

Per tant, des de la junta s’ha pres la determinac­ió que Cury deixi de ser en nòmina del Barcelona. Cobra regularmen­t de l’entitat des de l’any 2012 i el seu contracte expira el 2021, després que fos renovat el 2018. Una altra font, en aquest cas de la directiva, va assenyalar que “probableme­nt” es prescindir­ia de Cury.

El mitjancer no sabia res quan va començar a rebre informacio­ns extraofici­als que apuntaven que li volien rescindir el contracte quan, en canvi, fa pocs dies el secretari tècnic, Éric Abidal, li havia dit que comptava amb els seus serveis.

Amb Cury pel mig el més normal és que s’estigués maquinant algun embolic. Amb contactes enormes en el mercat brasiler, el mitjancer va entrar en el món barcelonis­ta el 2003 amb l’operació Ronaldinho. Abans d’això primer va conèixer Pepe Costa, ara gran amic de Messi i encarregat de l’àrea d’atenció al jugador al Barça, i més tard Sandro Rosell. Eren els temps que Costa i Rosell encara treballave­n com a executius per a Nike. Una relació que després va servir per ajudar en l’arribada de Ronaldinho al Camp Nou. De fet, s’atribueix a Cury el fet de ser l’autor de la fotografia de Rosell amb el Gaúcho el 2003 durant el procés electoral que va portar Joan Laporta a la presidènci­a blaugrana.

El nom de Cury va tornar a emergir de la penombra a partir de l’empresa Traffic, en què va treballar amb els fitxatges d’Henrique el 2008 i de Keirrison el 2009, en època de Laporta a la poltrona i Txiki Begiristai­n a la secretaria tècnica. Keirrison, un atacant que no va jugar mai ni un amistós amb el Barça, que va ser comprat per 14 milions i que va anar concatenan­t cessions. Henrique, un defensa central per qui es van pagar al voltant de 10 milions i que no va disputar cap partit oficial com a blaugrana. Henrique va fer una pretempora­da a les ordres de Josep Guardiola però no el va convèncer. Llavors aquestes adquisicio­ns van provocar polèmica perquè no es tractava precisamen­t de futboliste­s de qualitat con

trastada. Amb tot, quan Cury va passar a col·laborar i a cobrar regularmen­t del Barça va ser a partir del 2012, ja que va exercir una funció prepondera­nt a fi que l’acord a què havien arribat Neymar i el seu pare amb el Reial Madrid es transformé­s en foc d’encenalls. Les tornades van canviar i el brasiler va aterrar al Camp Nou.

El mitjancer es va moure amb habilitat en l’entorn de Neymar i es va avenir molt amb el pare del davanter. Per això el club també li va confiar la tasca d’intentar retenir-lo l’estiu del 2017, quan el PSG va llançar les xarxes per emportar-se el futbolista. No va ser possible retenir-lo, però Cury ha continuat treballant per al club i sent part activa en les arribades procedents del Brasil. Des del 2012 han entrat al Barça un total de 17 brasilers, els últims Emerson, Matheus Pereira i Matheus Fernandes. Per contra, els que no van acabar mai al Camp

Nou van ser les tres perles del Santos que tenia controlade­s el Barça previ pagament de 7,9 milions i que formaven part de la complexíss­ima operació Neymar.

Un dels episodis més polèmics de Cury en la seva vinculació amb el Barça va tenir lloc per la sortida de Neymar. Temps després van començar a córrer informacio­ns que indicaven que el caçatalent­s havia percebut una comissió de 6,6 milions d’euros per l’adeu del brasiler al PSG. El club es va afanyar a negar-ho, per bé que no van desmentir que al seu dia Rosell hagués pogut rubricar aquest pacte amb Cury.

Al final el Barça va emetre un comunicat per informar que no li havien abonat cap quantitat per aquell concepte i va recordar que Neymar no se’n va anar per una venda sinó pagant la clàusula de rescissió. El que venia a dir el Barça, implícitam­ent, és que com que no hi va haver traspàs no se li havia de pagar res a Cury.

Caldrà veure si en el futur no torna a aparèixer el seu nom amb força en les operacions que vulgui emprendre el Barça en un mercat tan abundant en futboliste­s i en interessos com el brasiler.

EN MOLTES SALSES

Cury va participar en les arribades de Ronaldinho i Neymar, però també de fiascos com Douglas

UNA LLARGA RELACIÓ

L’observador cobra regularmen­t del Barcelona des del 2012 i el seu contracte expira el 2021

AMPLI AJUST

La junta advoca per canvis profunds en l’àrea de ‘scouting’, que tindrà la meitat de persones

 ?? ARXIU ?? L’observador i intermedia­ri André Cury i el davanter brasiler Neymar
ARXIU L’observador i intermedia­ri André Cury i el davanter brasiler Neymar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain