La Vanguardia (Català)

LES CLAUS PER SOL·LICITAR ELS AJUTS

- LUIS FEDERICO FLORIO

Que la burocràcia no ofegui encara més les famílies. El Govern central prioritzar­à en el procés de sol·licitud de la prestació que sigui un tràmit àgil i senzill. Pablo Iglesias va parlar d’evitar un “laberint burocràtic”. José Luis Escrivá, d’eines de disseny “molt modern” i maneig “molt fàcil”. De fet, es pot completar tot el procés sense trepitjar les oficines de la Seguretat Social. · Dates. El termini per sol·licitar l’ingrés mínim vital s’obre el dilluns 15 de juny. Per a les sol·licituds que es presentin en els tres primers mesos, fins al 15 de setembre, la prestació es concedirà amb efectes retroactiu­s a 1 de juny del 2020. La sol·licitud la fa un titular per llar, que haurà d’estar constituïd­a des d’almenys fa un any si és de més d’una persona o des d’almenys tres anys si és unipersona­l. La Seguretat Social tindrà tres mesos per respondre-hi, si bé acostuma a fer-ho en un mes, segons fonts de l’organisme gestor. · On demanar-ho. El Govern central ha disposat un desplegame­nt “multicanal” per a la sol·licitud, des d’opcions tradiciona­ls fins a les digitals. Es podrà demanar a través del web de la Seguretat Social o enviant documentac­ió per correu ordinari. Una vegada reobrin els Centres d’Atenció i Informació de la Seguretat Social, ara tancats per la pandèmia, també s’hi podrà acudir per obtenir assessoram­ent i col·laboració, si bé s’haurà de sol·licitar cita prèvia. Així mateix, es podrà accedir a través dels ajuntament­s una vegada es firmin els convenis previstos.

· Requisits clau. El tràmit arrencarà amb l’acreditaci­ó que es compleixen els criteris d’edat i residència per ser beneficiar­i. L’ingrés és limitat a llars que estiguin per sota dels llindars d’ingressos totals que es garanteixe­n amb la prestació, cal que el titular tingui entre 23 i 65 anys –si hi ha un menor a càrrec el mínim cau a 18 anys i es poden superar els 65– i es tingui una residència d’almenys un any ininterrom­put a Espanya,

excepte en situacions de violència de gènere, tracta i explotació sexual. Posteriorm­ent, la Seguretat Social comprovarà amb les dades que ja té els ingressos i el patrimoni de la persona o unitat familiar per veure si opta a la prestació, simplifica­nt el tràmit i evitant més burocràcia al titular sol·licitant.

· Dubtes i assistent virtual. Al portal de la Seguretat Social hi haurà apartats en els quals es respondran els dubtes més habituals. En aquest sentit, un assistent virtual al web –com el bot

que ja ofereix ajuda sobre prestacion­s, pensions, afiliació o quotes les 24 hores– resoldrà les qüestions que pugui tenir el sol·licitant. A partir de la setmana que ve, segons va apuntar Escrivá, s’habilitarà també un telèfon gratuït (900) per brindar informació als beneficiar­is potencials.

· Simulador en línia. Una altra de les eines amb què es comptarà és un simulador en línia d’ús “molt fàcil”, segons l’Executiu, en el qual es podran consultar els diversos supòsits i saber si es té dret a rebre la prestació. · Xifres partint de la llar. Des de la quantia mínima de 462 euros es va incrementa­nt la quantitat en funció del nombre de persones a la llar i s’hi suma un plus si és monoparent­al. Entre els diversos supòsits, la renda garantida en llars unipersona­ls és de 5.538 euros anuals (fins a 462 euros per cada una de les dotze pagues), si conviuen dos adults puja a 7.200 euros anuals (fins a 600 per paga), si la llar la formen un adult i un nen són 8.418 euros anuals (702 euros per paga com a màxim), si són dos adults i un nen puja a 8.861 euros anuals (738 euros per paga); i en llars de dos adults i dos nens la renda coberta se’n va a 10.523 euros (877 euros en cada paga màxim). Es cobrarà la quantia més elevada, de 12.184 euros anuals o 1.015 mensuals com a màxim, en llars amb 2 adults i 3 o més nens; 3 adults i 2 o més nens; o 4 adults i un nen.

· Actualitza­ció de la prestació. La xifra dels ajuts s’incrementa­rà al llarg dels anys, ja que estarà lligada a l’augment de les pensions no contributi­ves que es decideixi anualment.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain