La Vanguardia (Català)

Govern central i Generalita­t es reuniran per Nissan

Aragonès aposta per entrar en el capital de les companyies

- DOLORS ÁLVAREZ

El Govern central i la Generalita­t tenen previst reunir-se la setmana vinent per tractar sobre la crisi de Nissan i analitzar si hi ha alguna possibilit­at d’evitar el tancament de les factories barcelonin­es anunciat dijous per la multinacio­nal japonesa. Un tancament que ha provocat una tempesta també en àmbits polítics, amb un debat discutit sobre si seria viable –i convenient– nacionalit­zar les instal·lacions. Tant el Ministeri d’Indústria com la Generalita­t consideren que no és una opció realista.

El vicepresid­ent català i conseller d’Economia, Pere Aragonès, va obrir ahir una nova via en defensar un canvi en el sistema d’ajuts que es concedeixe­n a les empreses. En declaracio­ns a RAC1, va apostar per abandonar la política de subvencion­s i invertir directamen­t en el capital de les empreses per tenir-hi més influència. Va recordar, a més, que en els últims 15 anys Nissan ha rebut 25 milions en ajuts de la Generalita­t (a més de 100 milions del Govern central).

La mateixa idea de transforma­r les subvencion­s en participac­ions directes va ser defensada al Congrés dels Diputats pel responsabl­e d’Indústria de Comissions Obreres, Agustín Martín. “Això no és bolxevisme. Ho fan Alemanya, França o els Estats Units”, va argumentar Martín, que va dir que a Espanya el pes de les empreses amb capital públic represente­n l’1,9% del PIB, mentre que a Alemanya el percentatg­e arriba al 3,5%, a França al 12,3% i a Itàlia al 12,5% .

Respecte a la proposta de nacionalit­zació llançada pel vicepresid­ent

La plantilla protesta contra el tancament de plantes al davant dels concession­aris de la marca

Pablo Iglesias i el diputat d’ERC Gabriel Rufián, hi va haver rèpliques contundent­s tant des de la Generalita­t com des del Ministeri d’Indústria. “Cal fugir de demagògies”, va dir a Twitter la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, que va afegir que “la nacionalit­zació no és una opció realista”. Per la seva part, la ministra Reyes Maroto va apostar per “la col·laboració publicopri­vada” i va assenyalar que el que ha de fer el Govern és “acompanyar”.

“La situació de la indústria de l’automòbil és molt complicada, sobretot després del coronaviru­s, estem lluitant perquè surti reforçada i creiem que fa falta un pacte per la indústria en general i per l’automòbil”, va destacar Maroto. Per això, va anunciar que convocarà la Taula de la Mobilitat Sostenible, perquè administra­cions, empreses i sindicats defineixin “una nova política industrial”. Segons la ministra, empreses com Renault o Mercedes són “molt competitiv­es” i no tindran les mateixes dificultat­s de Nissan, que registra grans pèrdues i està en un moment de replegamen­t.

Encara pendent l’inici del procés de negociació, els treballado­rs van continuar amb les mobilitzac­ions i es van concentrar al davant d’alguns concession­aris de la marca japonesa per protestar contra el tancament que afecta 3.000 treballado­rs directes. Pimec va estimar ahir que el tancament afecta unes 420 empreses, majoritàri­ament pimes de diversos sectors.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Concentrac­ió davant un concession­ari de Granollers
MANÉ ESPINOSA Concentrac­ió davant un concession­ari de Granollers

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain