La Vanguardia (Català)

Renault retallarà 15.000 llocs de treball i es replegarà a França

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

La crisi de la Covid-19 obligarà Renault a eliminar 15.000 llocs de treball a tot el món –un 8% de la seva plantilla– i a frenar la seva expansió per replegar-se a França, on, malgrat això, seran sacrificat­s 4.600 llocs de treball.

La factura econòmica de la pandèmia és molt dolorosa i força a revisar a fons les previsions. El president del constructo­r automobilí­stic francès, Jean-Dominique Senard, va explicar en una entrevista al diari Le Monde que la filosofia dels últims anys, d’augmentar tant sí com no els volums de producció i vendes, ja no és vàlida. Ara cal “concentrar-se en la competitiv­itat i en l’eficàcia”. L’objectiu era fabricar 5,5 milions de vehicles i en realitat sols han sortit de les fàbriques 3,8 milions. Els números, doncs, no surten. S’han de reduir amb urgència uns costos fixos que són excessius.

A més de França, on es tancarà una planta, a Choisy-le-Roi, i unes altres dues –a Dieppe i Caudan– entraran en “revisió estratègic­a”, el pla d’ajust, per un valor superior als 2.000 milions d’euros, afectarà tot seguit les activitats de Renault al Marroc, Romania, Turquia, Corea del Sud i Rússia. A tots aquests països la marca francesa paralitzar­à projectes i ampliacion­s.

Durant una roda de premsa a París, la consellera delegada interina de Renault, Clotilde Delbos, va dir que no es reduiran les capacitats de producció a Espanya ni a Llatinoamè­rica (Brasil, Argentina, Colòmbia i Xile). La marca francesa disposa de dues plantes a Valladolid (una produeix el model Captur i l’altra motors), una a Palència (que munta els Mégane i Kadjar) i una altra a Sevilla (producció de caixes de canvi). En total són uns 14.000 llocs de treball directes. Encara que no es parli de tancar cap factoria, no està clar si els ajustos del grup podrien comportar o no la pèrdua de llocs de treball.

El desig és que la supressió de 4.600 llocs de treball a França no comporti acomiadame­nts directes sinó que s’adoptin fórmules menys doloroses com baixes voluntàrie­s.

Renault ha passat per un període molt difícil, anterior a la sobtada crisi per la Covid-19. La detenció del que va ser el seu president, Carlos Ghosn, el novembre del 2018 al Japó, i la guerra interna amb Nissan van desestabil­itzar el grup. Les dificultat­s comercials de la marca venen de lluny, provocades per una estructura de costos desequilib­rada i opcions de models que no han resultat gaire atractius. Els ajustos anunciats ahir provocaran, sembla, la desaparici­ó d’alguns models emblemàtic­s, com l’Espace i l’Scénic, del qual no es faran noves versions. Han tingut més èxit el Clio i el Captur, que són líders en la seva categoria però estan cada vegada més amenaçats pels seus competidor­s.

La marca francesa no preveu reduir les seves capacitats a Espanya, on té quatre fàbriques

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain