La Vanguardia (Català)

No és temps de retrets

- José Antonio Bueno

Encara que Santana i Irisbus es van anar debilitant fins a finalment tancar les portes i diverses plantes de muntatge s’han anat reconverti­nt cap a plantes de components o centres logístics no havíem viscut el tancament d’una planta de muntatge “en directe”: la planta de Nissan a Barcelona és la que té aquest dubtós honor i, a més, arrossega en la caiguda les plantes de Sant Andreu i Montcada.

Sobre les tres plantes s’ha desencaden­at la tempesta perfecta: una empresa amb seriosos problemes a la central que per salvar-se reforça l’aliança amb Renault i li cedeix el control d’Europa, una direcció europea abocada al Regne Unit, una planta que havia perdut el tren de les inversions i la modernitza­ció i una conjuntura econòmica que anima a emprendre les reestructu­racions pendents. La Covid-19 no ha tancat les plantes de Nissan a Barcelona, però dona la cobertura perfecta per fer el que en un altre moment hauria estat més difícil.

No deixa de ser paradoxal que el sainet al voltant de la detenció i cessament del pare de l’aliança, Carlos Ghosn, provocat segons moltes fonts per evitar l’absorció de Nissan per part de Renault, acabi any i mig després amb una rendició incondicio­nal en no haver aconseguit teixir una aliança 100% japonesa amb Mitsubishi i Honda.

Una vegada comunicat el tancament la prioritat és trobar alternativ­es per als treballado­rs en només sis mesos. És tremendame­nt difícil que un tercer es faci càrrec de tota la plantilla, i menys un fabricant xinès, entre altres coses perquè Catalunya ja ho ha intentat dues vegades amb idèntic resultat, cap. Caldrà posar-hi imaginació per poder donar feina al major nombre de treballado­rs, tant de bo fent valer la seva formació i capacitats. I per a això les administra­cions han de continuar treballant juntes de la mà dels sindicats, ni més ni menys que el que ha passat fins ara.

Perquè sí, ministeri, Generalita­t, Ajuntament, Zona Franca i sindicats han treballat junts molt més del que un pugui imaginar. D’igual manera que quan s’equivoquen cal denunciar-ho, quan l’encerten cal reconèixer­ho. I en aquest cas l’únic que s’ha equivocat és Nissan, amb la col·laboració necessària de Renault. Nissan abandona la producció a la Unió Europea gastant una milionada en demolir les seves capacitats quan per molt menys podia transforma­r l’ecosistema de Barcelona cap a un futur elèctric; d’ajuts i suport no n’hi faltarien, i menys ara.

Els esforços s’han de concentrar a negociar amb Nissan una sortida el més suau possible, no només indemnitza­nt i compensant sinó també coinvertin­t en la reindustri­alització. Per això cal continuar treballant junts en un futur que no serà gens senzill, entre altres coses perquè la unitat sindical es pot trencar amb previsible­s promeses d’inversió en la planta de Cantàbria i la de les administra­cions per la latent amenaça sobre les plantes de Renault a Espanya per molt poc creïble que sigui des del punt de vista industrial i econòmic.

Cal negociar amb Nissan una sortida el més suau possible, que inclogui inversions en la reindustri­alització

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain