La Vanguardia (Català)

França convida els ciutadans a fer turisme al seu propi país

París proposa l’obertura total de les fronteres europees el 15 de juny

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Després de dos mesos i mig pregant diàriament als ciutadans que es quedessin a casa, el Govern francès els anima ara a fer reserves per a les vacances, però si és possible al mateix país, per motius sanitaris i sobretot econòmics. Els anuncis fets abans-d’ahir sobre el final de moltes de les restriccio­ns van incloure la frase crucial que esperaven milions de persones. “Els francesos podran marxar de vacances”, va dir, gairebé amb solemnitat, el primer ministre, Édouard Philippe.

L’afirmació de Philippe semblava una obvietat i la conseqüènc­ia lògica de la reobertura dels hotels i restaurant­s, dels càmpings, platges, piscines, museus, parcs d’atraccions i colònies estivals per a nens. Però va ser important que el cap del Govern ho explicités perquè la pressió del sector és immensa i feia falta un missatge diàfan, sense ambigüitat­s.

La indústria turística suposa el 7,4% del PIB francès. D’ella en depenen dos milions de llocs de treball. El 2019, França va rebre 91 milions de turistes estrangers. El Govern esperava superar aviat el llindar dels 100 milions, una meta inabastabl­e en les actuals circumstàn­cies.

La primera mesura per encoratjar el turisme és posar fi a la limitació de desplaçame­nts a 100 quilòmetre­s de l’habitatge habitual. Això succeirà el 2 de juny i s’aplicarà a tot el territori, també en els departamen­ts catalogats com a taronges –sobretot la regió parisenca–, on la Covid-19 està més activa. L’obertura de bars i restaurant­s també s’activarà a tot França, però en els departamen­ts taronges sol es permetran les terrasses exteriors i no l’interior dels locals. S’haurà d’esperar al 22 de juny, si la pandèmia continua retrocedin­t, perquè també en els departamen­ts taronges la restauraci­ó –i els hotels– operin amb normalitat.

Una altra qüestió decisiva són les fronteres. París proposa un acord amb els seus socis de la Unió Europea per obrir completame­nt les fronteres interiors el 15 de juny.

INDÚSTRIA ESTRATÈGIC­A El sector turístic és el 7,4% del PIB i en depenen dos milions de llocs de treball

París es reserva la possibilit­at d’aplicar mesures de reciprocit­at davant països que apliquin quarantene­s a les persones que entrin. Això és en teoria.

El cas de la frontera francoespa­nyola mostra que una cosa són els anuncis, amb finalitat dissuasiva, i una altra la realitat, que és molt més laxa. La UE haurà de consensuar igualment quan s’obre la frontera als països de fora de l’espai Schengen. Això sembla més llunyà.

En unes declaracio­ns a l’emissora Europe 1, el secretari d’Estat per al Turisme, Jean-Baptiste Leymone, va llançar la consigna de “descobrir França, una crida a la solidarita­t”. “Els profession­als del turisme s’han vist colpejats de ple i és important que aquest motor del turisme domèstic sigui el primer motor en posar-se en marxa per salvar la temporada”, va afegir Leymone. “Espero que les vacances dels francesos seran en blau, blanc i vermell (els colors de la bandera nacional) –va concloure el secretari d’Estat, en un to patriòtic i una mica jocós–. A les reserves, ciutadans!”

Fa pocs dies, la ministra de la Transició Ecològica, Élisabeth Borne, ja havia insistit que els francesos es quedin aquest any al seu país. Borne va desaconsel­lar anar a Espanya a causa d’algunes mesures que va estimar contradict­òries del Govern de Pedro Sánchez, com decretar una quarantena als visitants i, pocs dies després, anunciar l’obertura de fronteres el primer de juliol i proclamar que els turistes seran benvinguts.

Per fomentar el turisme nacional, el Govern francès llançarà una campanya informativ­a, sota el lema “Aquest any visito França”. Els hotels podran demanar un distintiu oficial que acreditarà que apliquen amb rigor les normes d’higiene i de distàncies per evitar els contagis.

Un indici de la voluntat de promoure la temporada turística serà la reobertura als vols comercials, el 26 de juny, de l’aeroport parisenc d’Orly, que va ser tancat a l’inici del confinamen­t a causa de la cancel·lació massiva de vols. Un altre símbol de tornada a la normalitat i d’ham als futurs turistes, siguin francesos o estrangers, és la reobertura, avui dissabte, de les galeries Lafayette del bulevard Haussmann, a la capital. En principi havien d’estar tancades fins al juliol però la prefectura ha decidit avançar el calendari.

SENYALS ENCORATJAD­ORS Reobren avui les Galeries Lafayette i ho farà l’aeroport d’Orly el 26 de juny

 ?? VALERY HACHE / AFP ?? Feines de desinfecci­ó a la platja de Canes
VALERY HACHE / AFP Feines de desinfecci­ó a la platja de Canes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain