La Vanguardia (Català)

Consum vol que les aerolínies retornin els diners dels bitllets si els ho demanen

-

El Ministeri de Consum considera que és “el moment” de tornar a la normativa europea “prèvia a la crisi”, que estableix l’obligació de tornar els diners dels bitllets anul·lats per als operadors. El passat 31 de març, el Govern va publicar un reial decret que recollia que, en el cas que els contractes de viatge combinat hagin estat cancel·lats per motiu de la Covid-19, l’organitzad­or, o en el seu cas el detallista, podrien lliurar al consumidor un bo per ser utilitzat durant un any des de l’acabament de la vigència de l’estat d’alarma i les seves pròrrogues, per una quantia igual al reembors que hagués correspost. Aquesta condició contradeia la normativa europea, que obliga a tornar l’import al passatger si així ho sol·licita.

Transcorre­gut el període de validesa del bo sense haver estat utilitzat, el consumidor podria sol·licitar el reembors complet de qualsevol pagament realitzat. Tot i això, el detallista sí que estaria obligat a tornar l’import en el cas que el consumidor sol·licités el reembors, sempre que els proveïdors de serveis inclosos al contracte de viatge combinat haguessin procedit a la devolució total de l’import correspone­nt als seus serveis.

Malgrat això, la Comissió Europea va traslladar la setmana passada als estats membres una sèrie de recomanaci­ons per provar d’ajudar a la desescalad­a i afavorir rellançar el turisme a la UE, acompanyad­es d’una “carta d’avís” a 13 estats membres.

Des de Consum, ressalten que aquella carta estava destinada a rebre informació dels països que havien modificat la seva normativa relativa a “viatges combinats” per comprovar la seva adequació a la normativa europea. Fonts del ministeri assenyalen que ara Consum ha acordat proposar la modificaci­ó del reial decret per garantir el dret del consumidor al reembors en cas que aquest decidís no acceptar el bo substituto­ri que li ofereix l’agència de viatges.

El Govern pretenia evitar els problemes de liquiditat i de possible fallida de les petites agències davant una “allau de sol·licituds de devolucion­s dels diners reemborsat­s a les quals no puguin fer front”. No obstant això, el ministeri ressalta que durant aquests mesos tan sol el 20% dels imports que s’havien de reemborsar s’han reintegrat mitjançant bons, segons la informació remesa per les agències de viatges. El 80% restant s’ha reemborsat. En aquest sentit, el Ministeri de Consum considera que la mesura aprovada al reial decret es tractava d’una “mesura excepciona­l” que, “una vegada que es va recobrant la normalitat, ja no té sentit mantenir”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain