La Vanguardia (Català)

Els vigilants del carrer

Itàlia reclutarà un cos de 60.000 voluntaris per ajudar a mantenir l’ordre en la fase 2

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

La nova figura de la polèmica a Itàlia es diu “assistent cívic”. És l’expressió que va utilitzar aquesta setmana el ministre d’Assumptes Regionals, Francesco Boccia, per anunciar que reclutaria un cos de 60.000 voluntaris que tindran la tasca de desplegar-se per tot el país per ajudar les autoritats locals a mantenir l’ordre en la fase de desconfina­ment en els propers mesos. “És hora de reclutar tots aquells ciutadans que vulguin ajudar el país, demostrant un gran sentit cívic”, va declarar Boccia, del Partit Demòcrata (PD).

La idea del ministre és que aquest exèrcit de voluntaris estigui compost principalm­ent per persones que reben la renda de ciutadania, un subsidi per als aturats en cerca activa d’ocupació promoguda pel Moviment 5 Estrelles i ampliada durant la pandèmia, però també s’hi podran inscriure altres categories com jubilats. Treballara­n 16 hores setmanals sense rebre remuneraci­ó, però amb cobertura d’una asseguranç­a en cas d’accident. Portaran unes samarretes identifica­tives, amb el logotip de la Protecció Civil Nacional i el nom del municipi al qual pertanyin.

La proposta es va girar ràpidament en un mar de crítiques de mitjans de comunicaci­ó, polítics de l’oposició i fins i tot va generar estupor entre altres membres del mateix Govern. El més qüestionat era la hipòtesi que els “assistents cívics” tinguessin l’encàrrec de vigilar que es respecten les regles de distància per a l’emergència sanitària. Preocupava que hi hagués un nou exèrcit de voluntaris amb tasques semblants a les de la policia. Els xèrifs del carrer.

“Contractar una gran quantitat d’assistents cívics sense cap habilitat per controlar la nostra forma de vida? És una idea de l’ex-Alemanya de l’Est”, va criticar la senadora Anna Maria Bernini, de la dretana Forza Italia. “Com podem pensar que 60.000 persones, que ningú no sap com ni per a què han estat entrenades, comencen a recórrer Itàlia dient als italians què han de fer partint de regles que ningú no entén? És normal o legítim això en un país democràtic?”, va protestar l’exministre Carlo Calenda. “Una bogeria”, va resumir l’ex-primer ministre Matteo Renzi, que dona suport a la coalició de Govern amb el seu partit Itàlia Viva.

El Ministeri de l’Interior de Luciana Lamorgese, que sembla que no va ser consultat, ràpidament va intervenir per assegurar-se que la figura dels assistents cívics no impliqui una feina extra per a la ja sobrecarre­gada policia italiana, encarregad­a de realitzar els controls durant aquesta pandèmia.

Després d’una mediació del primer ministre, Giuseppe Conte, Boccia va sortir a aclarir que aquests nous assistents cívics no tindran cap paper de vigilància o control, no podran posar multes i en cas que vegin situacions complicade­s, l’únic que estarà a la seva mà serà avisar les forces de l’ordre. “Ni milícies, ni rondes, ni guàrdies: seran voluntaris que regalen el seu temps a l’Ajuntament al qual pertanyen”, va tranquil·litzar el ministre en una intervenci­ó televisiva. “L’assistent cívic anirà davant les esglésies, verificarà el nombre de persones que poden entrar i ajudarà els fluxos”, va explicar. Entre altres coses, també portaran menjar a qui no pot sortir de casa, medicament­s, i si és necessari, ajudaran a obrir i tancar els parcs o a ordenar les cues als supermerca­ts.

L’alcalde de Bari i president de l’Associació Nacional de Municipis italians, Antonio Decaro, creu que seran particular­ment útils a les platges. “No tenim suficients agents de Policia per controlar tots aquests llocs. Els assistents cívics informaran la població de quina distància han de posar el para-sol o quants nens poden utilitzar alhora una àrea de jocs”, va mantenir l’alcalde, també promotor de la iniciativa. La proposta neix d’una preocupaci­ó compartida per molts alcaldes del país després que el cap de setmana passat, el primer després que s’obrissin bars i restaurant­s, es veiessin imatges preocupant­s d’aglomeraci­ons a diverses ciutats italianes.

L’alcalde de Milà, Giuseppe Sala, ha prohibit vendre alcohol per portar després de les set del vespre perquè no es repeteixin aquest cap de setmana. “No és el moment de festes ni moguda”, va avisar el premier Conte, utilitzant una expressió habitual a Itàlia per referir-se a la vida nocturna. El Vèneto, territori que ha controlat millor l’avenç del virus, ha llançat un aplaudit espot publicitar­i per recordar que fa falta molt poc per tornar a les hores més negres que ha viscut Itàlia en les últimes dècades.

Després de molta polèmica, el Govern diu que els assistents no faran funcions de control públic

 ?? ANDREA MEROLA / EFE ??
ANDREA MEROLA / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain