La Vanguardia (Català)

Els més gaudits

- ÁLVARO COLOMER

Serem sincers: els llibres de què parlarem a continuaci­ó no seran els més venuts. No ho seran de cap manera. De fet, és bastant probable que alguns ni tan sols voregin el punt calent de les llibreries comercials. I tot i això, els lectors que els donin una oportunita­t descobrira­n tot un univers de qualitat literària del qual potser, només potser, desconeixi­en la seva existència. No s’ho pensin: treguin els seus bolígrafs i prenguin nota. Ens ho agrairan.

Dels llibres escrits en castellà, el més interessan­t del que es publicarà pròximamen­t –o del que s’acaba de publicar– serà Basilisco (Impediment­a), de Jon Bilbao; Las brujas (Destino), de Celso Castro ;i Las alegres (Tusquets), de Ginés Sánchez, que són, respectiva­ment, un western, una exploració emocional i una bogeria sobre dones muntant grups paramilita­rs. Hi haurà més autors destacable­s, en especial Rafael Reig o Javier Argüello, però són més coneguts i no necessiten que ningú ressalti la seva qualitat.

En català, la nostra atenció va dirigida cap a La drecera (Periscopi), de Miquel Martin i Serra, sobre el final d’un tipus de món empordanès; Mal bon pare (Ams- terdam), de Sergi Pons Codina, sobre un home que s’enfronta a la paternitat; i La musa fingida (Males Herbes/ Orciny Press), de Max Besora, un excés narratiu –en tots els sentits– ambientat a la vall del Bronx. Sense oblidar, esclar, Anna Ballbona, mereixedor­a de l’últim premi Llibres Anagrama per No soc aquí/No estoy aquí.

En el terreny internacio­nal, una de les novetats més vistoses és la recuperaci­ó de Los cazadores (Salamandra), novel·la en què James Salter va narrar les seves experiènci­es com a pilot de guerra. I també serà una delícia llegir Autobiogra­fía (Literatura Random House), en la qual José Luis Peixoto fa una autoficció coprotagon­itzada per José Saramago en persona; Seqüela/Despojos (Les Hores/Libros del Asteroide), en què Rachel Cusk reflexiona sobre el divorci; i Vestida de corto (Nòrdica), obra amb la qual Marie Gauthier va guanyar el Goncourt a la Primera Novel·la.

I no podem deixar de retre un homenatge a Luis Sepúlveda, una de les primeres víctimes del coronaviru­s, de qui Tusquets recupera Historia de Mix, de Max y de Mex. |

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? L’autor Celso Castro
ANA JIMÉNEZ L’autor Celso Castro

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain