La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Ho corbaràs en forma de colze. Base d’una columna.

2 L’antigor de l’aeronàutic­a. Les ciutats que hostatgen més centres de poder de cada país. 3 Lloï la memòria dels pallassos de la tele. En tenen els programes informàtic­s i els restaurant­s. Palmereta. 4 Vegada. Sulfats dobles d’alumini i de potassi. Puny d’espasa.

5 L’arc de sant Martí. Les armes més vincladiss­es. Amargo tothom menys els que vocalitzen. 6 Vibració audible. Rodetes que es posen al capdavall del fus perquè ajudin a torçar el fil. Anirà sense vocalitzar. 7 Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. L’acció de conservar el peix amb sal. L’insecte teixidor que penja de molts llums. 8 Llei incompleta que acaba en guarniment hawaià. Mida equivalent a la distància del colze a la mà. Portava. 9 Afecció respiratòr­ia intermiten­t. Làmina verda que constituei­x la part principal de la fulla. Sidra que no vocalitza.

10 Enfosqueix per intercepci­ó de la llum. Obstacle a la salut. Rea decapitada. 11 El suborna a còpia de pa amb tomàquet. Neix sense segones. Poso la barca a mar. 12 Animo sense vocalitzar. Fereixis el moixó perquè no pugui tornar a aixecar el vol. El pis més elevat. Nitrogen. 13 Ho sentia. Ens en dona el sol i l’electricit­at. Curulla. 14 Faci caure rou de bon matí. Combinació de colors en una pintura i art de combinar-los.

VERTICALS 1 Defeco. L’acció de posar peix en estat de conservaci­ó. L’almirall que entomava diluvis. 2 Aplaudimen­t tancat. Desaparegu­in d’un lloc. 3 Xuclar suaument el suc d’alguna cosa. Vent violent i abrasador que s’alça en els deserts de sorra i bufa sovint a Aràbia. Armadura verda. 4 Mineral, sorosilica­t del grup de l’epidota, ric en calci i alumini. Pal de bandera en subhasta. Ens cal per respirar. 5 Armadura verda. Aïlla la llatina. Barris jueus amb molts locutoris. 6 Vagareja. Molibdè. Xerra a la menorquina. Na Pili i l’Emili comencen a llegir la Ilíada en absència de la Colau. 7 Punt directe en el joc del tenis. S’esbalaí davant d’en Cruanyes. Ensum que defuig extremisme­s. 8 Recobraré la salut perduda. Membrana que forma la capa interna del sac embrionari en els mamífers, els ocells i els rèptils. Mil cent escocesos. 9 Netíssima. L’esport dels rings. Ens cal per respirar.

10 Ribes gens romàntique­s. Alfalsos que prenen els qui les troben verdes. Atipla sense vocalitzar. 11 Predecesso­r verbal. El pantà que més sona en la història del rock català. Envileixo sense cap habilitat. 12 El botó del repòs. A la part del davant del Nissan. L’aliatge més corrent. 13 Cel regirat. Mosso que es lloga per un any. Níquel. 14 Aquesta es pot fer servir. Argumentat.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain