La Vanguardia (Català)

Menús amb el cor

- SÍLVIA OLLER www.viprize.org/frodeno

Grace, Blessing, Etioga, Ibrahim, Mohamed... i fins a 181 nens de cinc escoles de Salt (Gironès) i els seus germans mengen bé i de manera saludable gràcies a la generosa donació del triatleta alemany establert a Girona Jan Frodeno, que ha destinat 50.000 euros de la seva fundació per alimentar nens vulnerable­s que viuen en famílies que tenen els membres a l’atur, subsisteix­en gràcies a l’economia submergida o han perdut la feina arran de la pandèmia.

Una idea, la d’ajudar els altres, que Frodeno, campió olímpic i tres vegades guanyador de la Ironman de Hawaii, va gestar en ple confinamen­t, quan l’11 d’abril va organitzar una triatló solidària confinat a casa. Frodeno recordava ahir que la seva font d’inspiració va ser la cangur dels seus fills, que va decidir tornar a Manresa per treballar com a infermera en la lluita contra la Covid-19. “No em podia quedar de braços plegats, assegut al sofà i mirant Netflix”, explicava ahir. En poc més de vuit hores i mitja, i després de 3’8 km nedant, 180 km en bicicleta i 42,2 km corrent, va recaptar 200.500 euros gràcies a les donacions voluntàrie­s, una xifra que s’ha ampliat fins als 250.000 euros amb les aportacion­s que es podien continuar fent fins aquesta setmana per mitjà del web VIPrize.

Part dels diners recaptats es van fer servir en la compra de dues màquines de respiració automàtica per a l’hospital Josep Trueta; 10.000 euros han anat per al centre d’acollida La Sopa de Girona, que atén persones sense llar; 10.000 euros més per a les Germanetes dels Pobres i també s’han destinat recursos al Banc dels Aliments.

Tanmateix, Frodeno volia impulsar un projecte propi, i fruit d’això va sorgir la idea de repartir menús saludables entre nens de Salt que viuen en situació de pobresa extrema.

Ara bé, per fer realitat aquesta idea ha necessitat la col·laboració del sector públic i privat. L’Ajuntament de Salt ha cedit el local del Barri Centre, al carrer Ángel Guimerà, on tres dies a la setmana es reparteixe­n els menús; les escoles de Salt han detectat quines famílies no poden alimentar amb regularita­t els seus fills; el Casal dels Infants ha ajudat en l’organitzac­ió i la gestió del repartimen­t i l’empresa d’experiènci­es gastronòmi­ques i càtering Local Market és qui elabora els menús, molt equilibrat­s nutriciona­lment. Ahir van servir amanida de patata, croquetes de salmó i gelatina de maduixa i plàtan.

“És un projecte fet amb el cor; el millor de tot és veure els ulls contents de nens i pares”, explicava ahir Frodeno després de fer el lliurament de diversos menús. La iniciativa s’allargarà com a mínim fins a finals d’agost, però l’atleta té en ment impulsar nous projectes, com ara un que vincularà educació i esport i que anirà dirigit a nens en risc d’exclusió de l’àrea de Girona.

L’or olímpic Jan Frodeno dona 50.000 euros perquè 181 nens de Salt mengin de manera equilibrad­a

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? El triatleta Jan Frodeno repartint menjar a pares de nens vulnerable­s de Salt
PERE DURAN / NORD MEDIA El triatleta Jan Frodeno repartint menjar a pares de nens vulnerable­s de Salt

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain