La Vanguardia (Català)

La protesta pel tracte policial als negres arriba a la Casa Blanca

Destrucció, saquejos i morts en les protestes racials d’arreu del país

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

El remolí de protestes per la violència policial contra els negres ha arribat fins al reixat de la Casa Blanca. Trump va tuitejar: “Si l’haguessin saltat els hauríem rebut amb gossos ferotges”.

Els Estats Units estan fora de control. Caos total per les violentes i mortals protestes racials en tota la seva geografia.

Ja hi ha almenys dos morts, diversos ferits greus, tirotejos, centenars de detinguts, establimen­ts saquejats i cremats, imatges de guerrilla, violència extrema, còctels molotov, bales de goma i gasos lacrimògen­s en protestes generalitz­ades al crit de “No puc respirar”, el mateix que va proferir l’afroameric­à Georgte Floyd dilluns a Minneapoli­s abans de morir a mans d’un policia blanc.

El país està en situació de màxima urgència, amb la por que les coses, si ja estan malament, encara vagin a pitjor.

El president Trump va volar ahir a Cap Canaveral per celebrar el llançament de l’Space X. És la primera vegada en gairebé una dècada que s’enlairava una nau dels Estats Units i privada, amb dos astronaute­s a bord i amb rumb a l’Estació Espacial Internacio­nal. “Tinc l’obligació de serhi”, va dir Trump abans d’anarse’n en ple neguit social.

La perenne disfunció política i la desigualta­t racial va emergir amb cruesa aquesta setmana. El recordator­i del desproporc­ionat nombre de negres que moren a mans de la policia coincideix amb la tràgica fita dels més de cent mil difunts pel coronaviru­s. Aquesta malaltia s’ha acarnissat amb els afroameric­ans.

Tots aquests elements plegats configuren el panorama ombrívol d’una crisi nacional, en el qual les normes per evitar el contagi han comportat el tancament de negocis i un devastador cop econòmic. La comunitat negra ha resultat molt castigada per la pèrdua d’ocupació i els desnonamen­ts.

“Els fils de la nostra vida cívica podrien començar a enfonsar-se perquè vivim en una metxa”, va afirmar el professor Douglas Brinkley al Washington Post.

Val més l’orgull de la glòria espacial que la misèria terrenal.

Ara bé, la gravetat del moment emana de la Casa Blanca, que divendres a la nit va estar hora i mitja amb el perímetre tancat per la por d’una acció de manifestan­ts –“antifes o radicals d’esquerra”, en paraules de Trump– concentrat­s a l’entorn.

Aquesta sensació d’excepciona­litat es confirma, a més, amb el mandat del president als responsabl­es del Pentàgon perquè tindes guin a punt unitats de policies militars en cas que calgui desplegar-les immediatam­ent a Minneapoli­s, el centre d’aquesta nova explosió de còlera per demanar justícia per la brutalitat policial contra els negres.

“El món ens mira”, va afirmar el governador de Minnesota, Tim Walz. Aquest dissabte, després de la quarta nit i matinada de foc i destrosses malgrat el toc de queda, Walz va ordenar el desplegame­nt complet de tota la guàrdia nacional. Una decisió com aquesta no s’havia pres

L’ORDRE DE TRUMP

El Pentàgon té preparades unitats militars per enviar a Minneapoli­s

DESBORDATS

Minnesota desplega tota la guàrdia nacional per primera vegada des dels anys quaranta

de la Segona Guerra Mundial.

La decisió es deu al fet que “sinceramen­t no teníem els números”, en reconeixem­ent del fet que un primer enviament als carrers de 500 militars havia estat insuficien­t davant el volum de manifestan­ts, dels quals va assegurar que un 80% eren de fora de l’Estat. “És una sort que no morís ningú”, va dir. El desplegame­nt de la guàrdia nacional s’incrementa­rà aquest diumenge fins a arribar al límit de 2.500 uniformats.

“Estem sota un assalt. És una burla pretendre que aquesta destrucció és per la memòria de George Floyd, contra la desigualta­t i una perillosa pràctica policial”, va assenyalar Walz. “Això consisteix –va continuar– a atacar la societat civil, a infondre por i a trencar les nostres magnífique­s ciutats”.

Els ànims no es van calmar amb la detenció divendres de Derek Chauvin, el policia que va mantenir el genoll pressionan­t el coll de George Floyd durant gairebé nou minuts. Els tres últims ja estava inconscien­t i va deixar de suplicar.

A Chauvin li imputen dos homicidis (en diferents graus), cosa que a molts els ha semblat poc, entre ells els familiars de Floyd. No entenen per què no se li imputa assassinat en vista del vídeo i de l’actitud de l’agent. Els seus tres companys, tots ells acomiadats des de dimarts, encara no estan acusats, però sembla una qüestió de temps.

Una cosa és l’acusació i una altra que s’acabi en condemna. Fa quatre anys que en un suburbi a la vora de Minneapoli­s va morir Philando Castile tirotejat pel policia Jerónimo Yanez. Va ser en un control de trànsit. L’agent, partint del fet que Castile tenia “un nas ample”, va pensar que era un atracador buscat. L’escena la va gravar la xicota del conductor, que anava al seient posterior amb la seva filla de 4 anys. Vídeo? A Yanez el van jutjar i absoldre.

Una recent enquesta del Pew Research Center va remarcar que nou de cada deu afroameric­ans (87%) van dir que els negres són tractats amb menys equitat pel sistema de justícia que els blancs. Aquesta visió la comparteix un 61% dels blancs.

Ben Hubert, de 26 anys, resident a Minneapoli­s, va explicar a Associated Press que l’havia sorprès que la gent se saltés el toc de queda i calés foc a diversos edificis.

“Estic indignat –va assegurar parlant del cas Floyd– però també trist. La injustícia s’ha mantingut durant molt de temps, fa anys que s’infla”.

La ràbia i la ira de Minneapoli­s s’ha expandit com la pólvora al llarg del país. Les protestes ja s’han registrat en més d’una trentena de ciutats i no s’aturen. La seva caracterís­tica comuna és la confrontac­ió amb la policia i una voracitat destructiv­a.

Un jove de 21 anys va morir a trets a Detroit. Hi ha sospites d’infiltraci­ons de supremacis­tes blancs en les concentrac­ions.

A Oakland (Califòrnia), el vigilant privat d’unes dependènci­es judicials va morir i el seu company va resultar greument ferit en un tiroteig. Un cotxe es va acostar fins on eren ells i des d’allà van obrir foc.

A Atlanta hi va haver un altre ferit greu de bala. En una manifestac­ió pel centre de la ciutat de Geòrgia es va enregistra­r la imatge dels policies arrecerant-se a la seu central de la CNN davant l’assetjamen­t d’uns concentrat­s que els van llançar pedres i runa.

L’alcaldessa afroameric­ana Keisha Lance Bottom va menysprear l’acció dels vàndals: “Sou una desgràcia per a la memòria de George Floyd i de cada persona que ha mort en aquest país”, va dir en una intervenci­ó, emocionada. “Si et preocupa Atlanta, ves-te’n a casa. Si pretens participar en una protesta pacífica, aquesta ja no ho és. A tots ens fa mal el que ha passat i hem de fer canvis en la societat. Si per canviar hem de destruir la ciutat, llavors hem perdut la credibilit­at. Així no canviem. Això és una altra cosa. Si es trenquen vidres i es cremen cotxes, quin homenatge retem a Floyd?”.

Un argument semblant van plantejar aquest dissabte els alcaldes de les ciutats bessones, Jacob Frey per Minneapoli­s i Melvin Carter per Saint Paul. “Tot això no té res a veure amb Floyd. Quedeu-vos a casa amb el toc de queda perquè, si no, us utilitzen d’escut”, va assenyalar Carter. “Això ja no són protestes –va intervenir Frey–:això només és violència i l’hem de parar entre tots”.

L’ENQUESTA

Un 87% dels negres creuen que la justícia els tracta pitjor que els blancs

LES SOSPITES

Hi ha por que els supremacis­tes blancs s’hagin infiltrat en les marxes

 ?? KYLE ROBERTSON / AP ?? Un policia amenaçant amb un esprai de pebre un grup de manifestan­ts, incloent-hi una congressis­ta (amb bossa de mà vermella) ahir a Columbus
KYLE ROBERTSON / AP Un policia amenaçant amb un esprai de pebre un grup de manifestan­ts, incloent-hi una congressis­ta (amb bossa de mà vermella) ahir a Columbus
 ?? JOHN MINCHILLO / AP ?? Cara a cara com aquest ahir a Saint Paul (Minnesota) entre manifestan­ts i militars van marcar una altra jornada d’ira als Estats Units
JOHN MINCHILLO / AP Cara a cara com aquest ahir a Saint Paul (Minnesota) entre manifestan­ts i militars van marcar una altra jornada d’ira als Estats Units
 ?? EDUARDO MUNOZ / REUTERS ?? El líder negre Al Sharpton s’uneix a les protestes a Nova York
EDUARDO MUNOZ / REUTERS El líder negre Al Sharpton s’uneix a les protestes a Nova York

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain