La Vanguardia (Català)

Tornada a la casella de sortida

ERC recupera la interlocuc­ió amb el Govern de Sánchez després de l’últim no a l’estat d’alarma. Els republican­s volen ser influents en contraposi­ció a JxCat, que considera que els seus acords són minsos.

- Lola García mdgarcia@lavanguard­ia.es

La desconfian­ça i els alts i baixos han presidit la relació entre el PSOE i ERC. La dinàmica ha estat sempre la mateixa. Els socialiste­s tenen la impressió que els costa sang, suor i llàgrimes convèncer els republican­s perquè els donin el seu suport al Congrés, mentre que aquests creuen que el PSOE sempre s’escapoleix dels seus compromiso­s, com una anguila. Fa just cinc mesos van pactar la investidur­a de Pedro

Sánchez i des d’aleshores la relació és com una conga: de vegades fa un pas endavant i d’altres dos enrere. L’últim és endavant, però l’abstenció per prorrogar 15 dies ha estat una tasca àrdua.

El pla d’ERC després de la investidur­a de Sánchez era obrir el diàleg sobre el conflicte català i mantenir les negociacio­ns fins a la convocatòr­ia electoral a Catalunya, que calculaven per a abans de l’estiu. Pel camí, el candidat i vicepresid­ent del Govern, Pere Aragonès, miraria d’aprovar els pressupost­os de la Generalita­t –com així ha estat, amb el suport dels comuns–, els primers des del 2017, per demostrar que els republican­s es podien ocupar tant de la qüestió nacional com de la gestió quotidiana. Però la crisi del coronaviru­s ho ha trastocat tot.

El drama provocat per la Covid-19 va posar en escac totes les administra­cions. La relació entre el Govern presidit per Quim

Torra i l’Executiu de Sánchez es va tensar. L’estat d’alarma suposa una centralitz­ació de la capacitat de decisió en mans del Govern central que casa malament amb les tesis independen­tistes, i, després d’unes primeres vegades que ERC havia donat la seva abstenció enmig de la tragèdia, van començar a brollar les reticèncie­s autonòmiqu­es davant la gestió que Sánchez feia de la crisi. Fins que els republican­s van dir que no. Tot i això, aquella negativa tornava a deixar ERC sense capacitat d’influència. Un grup parlamenta­ri més de l’oposició. Com ho és, ara com ara, JxCat. Per als republican­s és rellevant mantenir una interlocuc­ió privilegia­da amb el Govern central, com té el PNB o havia tingut al seu dia CiU, encara que Esquerra renegui del “peix al cove”. Sempre en contraposi­ció a JxCat. L’entrada en el joc de majories alternativ­es, en aquest cas amb Ciutadans, deixava a l’estacada el que Gabriel Rufián va anomenar al Congrés “l’esperit de la investidur­a”. Afloraven, en alguns conciliàbu­ls, les temptacion­s d’escorar la negociació dels pressupost­os cap a la dreta fent servir Ciutadans com a frontissa.

Després dels disgustos del pacte amb Bildu, la negociació entre el PSOE i ERC s’ha dut a terme directamen­t entre Sánchez i Aragonès i les seves persones de confiança. El president no volia tornar a incórrer en errors com el de la negociació amb la formació abertzale, quan es van incloure qüestions com la reforma laboral. Es tractava de limitar les converses a l’estat d’alarma o a aspectes vinculats a la crisi del coronaviru­s. I a això se cenyeix el document divulgat ahir, cosa que no ha impedit que es parlés d’altres temes.

La gestió de l’ingrés mínim vital n’és un. El PNB l’ha aconseguid­a gràcies al seu règim fiscal diferent. És un caramel molt desitjable, ja que l’ajuda arribarà als seus destinatar­is amb el segell del Govern basc. La Moncloa no ho considera factible per a la resta de comunitats, tot i que el cert és que l’assistènci­a social és una competènci­a autonòmica. Els republican­s encara es donen un marge per aconseguir-ho quan s’enviï el decret per ser aprovat al Congrés, però és improbable. Avui Torra podria esgrimir aquesta reclamació davant Sánchez en la conferènci­a de presidents autonòmics. Els republican­s competeixe­n per presentars­e com a més influents i útils davant JxCat, mentre que aquests miren d’evidenciar que els èxits d’ERC són escassos, com ja van fer ahir, o fins i tot que es venen per un plat de llenties.

La taula de diàleg sobre el conflicte català tampoc no apareix a l’acord, per bé que hi ha el compromís de reprendre-la quan finalitzi l’excepciona­litat provocada pel coronaviru­s. I en les converses d’aquesta setmana Esquerra també s’ha intentat garantir una via d’interlocuc­ió directa sobre tot allò referit a la reconstruc­ció, especialme­nt els fons procedents de la UE. La recuperaci­ó econòmica és impossible d’afrontar sense els recursos que puguin arribar d’Europa, i aquests es canalitzen a través del Govern central. Esquerra espera influir-hi. Aquests fons estan vinculats als pressupost­os. Vitals per a la continuïta­t de Sánchez i rellevants per a una ERC que potser aleshores estigui immersa en una campanya electoral (si no ho està ja). Ara bé, si la negociació per abstenir-se en la pròrroga d’un estat d’alarma ja en fase decadent ha costat tants esforços caldrà veure com s’ho fan les dues parts per acordar un pressupost en època de crisi.

 ?? DANI DUCH ?? Aragonès durant una de les reunions entre els dos governs a la Moncloa
DANI DUCH Aragonès durant una de les reunions entre els dos governs a la Moncloa
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain