La Vanguardia (Català)

Alemanya marca el pas

- Jordi Juan Director

Angela Merkel ha coincidit en els seus 15 anys de mandat com a cancellera alemanya amb fins a quatre presidents francesos: Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy, François Hollande i ara Emmanuel Macron. Des del 2005 les dades econòmique­s d’Alemanya han millorat ostensible­ment amb la cancellera de ferro al lloc de comandamen­t, mentre que empitjorav­en les xifres del seu veí país a l’altra vora del Rin. Avui, Alemanya s’ha erigit en el gran motor d’Europa i marca el pas de tots els organismes de la Unió Europea.

La sortida de la Gran Bretanya té repercussi­ons molt negatives per a l’economia europea. Sens dubte. Però, d’altra banda, aclareix el panorama de lideratges quan emergeix Alemanya com l’única locomotora possible per sortir de la crisi postpandèm­ia. Per això és tan important que, en aquest context, Alemanya s’hagi posat al costat de França, Itàlia i Espanya per mutualitza­r una part del deute que els països europeus contrauran. L’acord entre Merkel i Macron pot ser històric i la decisió de la Comissió Europea d’aquesta setmana també, però caldrà esperar a la lletra petita i que tingui el suport dels parlaments dels 27 països de la UE. L’acord s’ha rebut més bé a París que a Berlín, com expliquen en pàgines interiors els nostres correspons­als Eusebi o Val i Marí a Pa z López, però certament el full de ruta ja és claris’ h atreballat de pressa i bé en una única direcció, a diferència de la crisi del 2008.

Les conseqüènc­ies de l’emergència sanitària haurien de servir perquè Europa adopti una única estratègia i hi hagi una col·laboració franca entre els diversos estats. Potser, com ja han dit experts economiste­s, és l’última gran oportunita­t d’Europa. Decisions com la de Macron d’invertir 8.000 milions d’euros en el sector de l’automoció del seu país per entrar en el seu accionaria­t i poder influir per ressituar les fàbriques deslocalit­zades de nou a França van justament en el sentit contrari del nou esperit. Merkel no ho tindrà fàcil per convèncer els seus compatriot­es i el club dels frugals

(Àustria, Holanda, Dinamarca i Suècia) però el seu paper s’ha convertit en fonamental. La cancellera del nein ha passat avui a ser la del ja.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain