La Vanguardia (Català)

Mans enlaire davant la Casa Blanca

Les protestes racials arriben a Washington mentre Trump avisa que respondran amb armes i crida als seus seguidors

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

Destinació de totes les grans manifestac­ions nacionals, fa dècades que Washington no veia protestes racials com les que abans-d’ahir a la nit van recórrer els seus carrers, amb parades especials davant la Casa Blanca, l’hotel Trump, el Congrés i un final més violent que els seus inicis al davant de la residència presidenci­al, amb projectils volant i gasos lacrimògen­s de matinada per dispersar els últims manifestan­ts. Al darrere de les cortinetes, Donald Trump els observava. “Crec que aquesta nit és una nit MAGA [les inicials en anglès del seu eslògan, “Fem que Amèrica torni a ser gran] a la Casa Blanca”, va piular el president enmig d’un explosiu clima de tensió nacional.

Va ser una marxa urgent, personal i visceral per a molts habitants d’una ciutat fortament segregada i desigual, com la Covid-19 els ha recordat causant un 70% de les seves víctimes mortals entre la població negra, que no arriba a la meitat a la capital, més afectada que els blancs per l’atur creixent. Un tràgic lema guiava els passos dels participan­ts, la majoria joves negres: “No puc respirar”, les últimes paraules de George Floyd abans de morir asfixiat dilluns sota el genoll d’un policia blanc a Minneapoli­s.

“Les vides dels negres importen”, van cridar a ple pulmó rere les seves mascaretes suoses centenars de joves agenollats amb el puny alçat davant la Casa Blanca. “Mans enlaire, no disparis!”, van corejar, com en altres ciutats del país. Encesa per la ràbia i la frustració, va ser una protesta fonamental­ment pacífica que va coincidir amb el primer relaxament, després de dos mesos, de les mesures antivirus. Unes dues mil persones van participar en la marxa, segons la policia local, per bé que la seva naturalesa dispersa fa difícil qualsevol recompte.

“Diuen que no sabem què volem; doncs això és el que demanem, això!”, va exclamar una jove assenyalan­t una pancarta que reclama reformar el sistema penal, canvis reals i justícia per a les víctimes d’abusos. “El teu silenci és violència”, deia el cartell d’una jove de trets asiàtics. “Al Capitoli!”, va cridar algú. A peu, en bicicleta i patinets, la marxa va avançar per l’avinguda de Pennsilvàn­ia amb una breu parada davant l’hotel Trump, on els manifestan­ts van vituperar el president i els policies que protegien l’edifici. “Porcs, sou uns porcs!”, va cridar una jove a pocs centímetre­s de les seves cares. “Aquest és el meu país, collons! No m’he d’empassar aquesta merda!”, va afegir una altra. “No t’ajudaran per ser allà”, va deixar anar un jove a un impertorba­ble agent negre mentre una voluminosa jove joguinejav­a amb un bat metàl·lic.

Cap al tard, el Capitoli es va convertir en lloc de vigílies espontànie­s per Floyd i altres víctimes del racisme i la brutalitat policial, noms tràgicamen­t famosos com Eric Garner, Breonna Taylor o Ahmaud Taylor. Altres manifestan­ts es van adreçar a l’autopista que connecta el Washington blanc amb el barri negre i pobre d’Anacostia

“Si haguessin saltat la tanca els haurien rebut amb gossos ferotges i armes temibles”, avisa Trump

per blocar-ne la sortida.

Alguns van tornar a la Casa Blanca a mitjanit i aquesta vegada se les van enginyar per trencar la tanca aixecada per la policia. La situació va degenerar ràpidament. Els agents van formar una barricada humana protegits pels seus escuts de les empentes i crits dels manifestan­ts, a qui intentaven allunyar la tanca que protegeix la residència presidenci­al. Van volar llambordes, pedres i ampolles fets servir com a projectils. Després de diverses topades, a dos quarts de quatre de la matinada, onze hores després de l’inici de la protesta, la policia la va declarar il·legal i va dispersar els manifestan­ts amb gasos lacrimògen­s. “Demà tornarem”, van dir alguns.

“Era dins, vaig seguir cada moviment. No em podia haver sentit més segur”, va tuitejar ahir Trump, que va lloar l’actuació dels serveis secrets. Si els manifestan­ts (“grups organitzat­s”) haguessin traspassat la tanca “els haurien rebut amb gossos ferotges i armes temibles ”. “Estaven preparats per passar a l’acció”, va recalcar. Quan li van preguntar si la crida als seus seguidors a manifestar-se no pot provocar més violència, Trump va replicar que no sabia si hi anirien, però, va assegurar, “són gent que s’estima els negres i el nostre país”.

 ?? JIM LO SCALZO / EFE ?? Els manifestan­ts aixequen les mans davant la Casa Blanca, un senyal de protesta que s’ha estès arreu dels Estats Units
JIM LO SCALZO / EFE Els manifestan­ts aixequen les mans davant la Casa Blanca, un senyal de protesta que s’ha estès arreu dels Estats Units
 ?? JIM LO SCALZO / EFE ?? La policia protegint la Casa Blanca de matinada
JIM LO SCALZO / EFE La policia protegint la Casa Blanca de matinada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain