La Vanguardia (Català)

Cop a l’autoestima francesa

París enveja l’èxit alemany en la gestió de la pandèmia i valora el suport de Merkel al pla de recuperaci­ó europeu

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

La imatge de l’Airbus A-400 de la Luftwaffe aterrant a Estrasburg, a finals de març, per endur-se a hospitals alemanys pacients de la Covid-19 va ser il·lustrativa de la cooperació europea. França, que va veure desbordade­s les seves UCI, ha agraït repetidame­nt l’ajuda del veí. Però, alhora, aquesta ajuda alemanya simbolitza el dur cop a l’autoestima francesa que ha suposat la pandèmia. Berlín ha sabut gestionar molt més bé que París la crisi sanitària. Alemanya ha registrat 10 morts per cada 100.000 habitants. A l’altra banda del Rin la mortalitat ha estat quatre vegades superior.

Els analistes francesos constaten, sense excepcions i amb resignació, que el sistema federal alemany, basat en el consens, ha estat molt més eficaç que el centralism­e i la verticalit­at gal·les. La sanitat pública tampoc no va estar a l’altura. Macron va sobreactua­r en els seus discursos a la nació (“estem en guerra”) per amagar contradicc­ions i deficiènci­es. L’estil sobri de Merkel va donar resultats.

El coronaviru­s ha obligat al tàndem francoalem­any, motor de la UE des de sempre, a tornar a exercir la seva funció. França s’atribueix l’èxit d’haver convençut Merkel de fer un pas que semblava impossible: la mutualitza­ció, de facto, d’una part del deute. El pla de recuperaci­ó de la UE ha trencat tabús, si bé conté, pel seu volum i criteris de repartimen­t, perills de desestabil­ització financera i política. “Alemanya ha entès el perill per a ella mateixa d’un enfonsamen­t dels països del sud”, va escriure Le Monde a la seva editorial. Els Échos va anar més lluny. Pel rotatiu econòmic, la Covid-19 mostra que “el rigor pressupost­ari i els excedents resultants permeten tenir més marge de maniobra en època de crisi”. “Les tesis alemanyes són les bones, i no les tesis franceses de keynesiani­sme perpetu”, va afegir Els Échos.

La situació actual crea insegureta­t a França. Édouard Husson, director de l’Institut Francoalem­any d’Afers Europeus a la universita­t Cergy-Pontoise no és optimista. Pensa que l’acord sobre el pla de recuperaci­ó europeu pot ser “l’última batalla”, “el cant del cigne” del motor francoalem­any. En una entrevista amb La Vanguardia, Husson va augurar un agre debat intern a França sobre la relació cost-benefici de ser a la UE i una radicalitz­ació de les posicions hostils envers el projecte europeu en un context de “crisi econòmica i social enorme que absorbirà bona part de les seves forces”. L’expert considera que algunes prioritats franceses i alemanyes avui són “profundame­nt divergents”, fruit del desfasamen­t entre les seves economies.

Per exemple, la política internacio­nal de Berlín està molt condiciona­da a la seva potència exportador­a. França, per la seva banda, encara reivindica el seu pes geopolític i militar global, la seva condició de potència nuclear i de membre permanent del Consell de Seguretat de l’ONU.

Segons Husson, la precarieta­t econòmica francesa s’aguditzarà i farà que es qüestioni el seu compromís europeu els pròxims anys. Per això recomana a París “no posar tots els ous al mateix cistell [el tàndem franco-alemany]” i “buscar noves aliances i una cooperació molt més forta amb Espanya i Itàlia”.

Thomas Hanke, correspons­al a París del diari econòmic alemany Handelsbla­tt, no veu la conjuntura en termes tan dràstics, per bé que coincideix a advertir dels desequilib­ris creixents en l’aliança francoalem­anya. “Alemanya té el potencial econòmic necessari per salvar la zona euro –comenta Hanke–. Sense Alemanya no la pots salvar, perquè no tens la credibilit­at als mercats financers. Ara només la tenen Alemanya i Holanda, tot i que aquesta última pesa molt menys. Per això sense Alemanya no es pot fer res. Els francesos reconeixen que Alemanya és el poder econòmic decisiu, però estan convençuts que ells són els que saben què cal fer en cada moment. Pensen que els alemanys de vegades no ho veuen perquè són egoistes o miren massa a curt termini, mentre que ells, els francesos, són els estrategs. Veuen Alemanya molt potent, però un gegant que no sap gaire bé què ha de fer amb els seus músculs”.•

“Alemanya ha entès el perill d’un enfonsamen­t dels països del sud”, va escriure ‘Le Monde’

 ?? FREDERICK FLORIN / AFP ?? Un pacient francès de la Covid-19 entrant a finals de març en un A-400 de la Luftwaffe estacionat a Estrasburg que el portarà a Alemanya
FREDERICK FLORIN / AFP Un pacient francès de la Covid-19 entrant a finals de març en un A-400 de la Luftwaffe estacionat a Estrasburg que el portarà a Alemanya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain