La Vanguardia (Català)

Front contra l’ultradretà Aliot perquè no sigui alcalde de Perpinyà

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Un “front republicà” que va des de la dreta fins a l’ecologisme s’ha format a Perpinyà per evitar que arribi a l’alcaldia Louis Aliot, de l’ultradretà Reagrupame­nt Nacional (RN). La segona volta de les eleccions municipals se celebrarà el 28 de juny, llevat que hi hagi un rebrot de la pandèmia de la Covid-19.

Aliot, que intenta per tercera vegada governar la capital rossellone­sa, va guanyar el primer torn, el passat 15 de març, dos dies abans que entrés en vigor el confinamen­t. El candidat de l’extrema dreta, que va ser número dos del Front Nacional –avui RN– i ocupa un escó a l’Assemblea Nacional a París, va obtenir un 35,6% dels vots, al davant de l’alcalde actual, Jean-Marc Pujol (18,5%) d’Els Republican­s (LR).

La candidata dels ecologiste­s, Agnès Langevine, que va quedar tercera, s’ha retirat per la por que els habitants de Perpinyà prenguin una “opció mortal”, de “replegamen­t identitari i desconfina­ment de l’odi”. Segons Langevine, evitar la victòria d’Aliot és un “deure republicà de salut pública”. També ha llançat la tovallola l’aspirant de La República en Marxa (LREM, el moviment de Macron), Romain Grau, que va ser quart a la primera volta. Tots dos donaran suport a Pujol, com a mal menor, després d’haver-ne criticat molt i molt la gestió al capdavant de la ciutat.

Aliot va reaccionar amb gran duresa a l’aliança contra ell, un fenomen que ja va viure el 2014, quan va perdre contra Pujol per 4.000 vots. El candidat, que no es presenta oficialmen­t sota la bandera del RN sinó al capdavant d’un col·lectiu que vol ser més ampli, va posar en relleu les contradicc­ions dels candidats que es retiren i va qualificar de “veritable estafa” la seva actitud, “que permet a un sistema fallit i corrupte mantenir-se en el poder”.

Una victòria d’Aliot a la capital de la Catalunya Nord seria molt simbòlica, ja que es tractaria de la primera ciutat francesa de més de 100.000 habitants en mans de la ultradreta. Aliot s’inspira en l’exemple de la també meridional Besiers, on governa Robert Ménard –fundador de Reporters Sense Fronteres–, que fa sis anys va guanyar com a independen­t, per bé que avalat pel Front Nacional, i al març va revalidar una àmplia victòria.

Aliot, que durant anys va ser el company sentimenta­l de Marine Le Pen, es presenta amb un perfil moderat i el missatge de treure Perpinyà del marasme de molts anys de política clientelar. El seu distanciam­ent tàctic de l’RN es va veure truncat per un vídeo de suport recent que va penjar pel seu compte a YouTube Jean-Marie Le Pen, un regal autènticam­ent enverinat del seu antic cap. •

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain