La Vanguardia (Català)

El president “surt viu” de l’alarma i ara afronta el dur escenari postcrisi

-

Tanmateix, Sánchez no va deixar d’intentar que ERC tornés, almenys, a l’abstenció. Ho va intentar primer a través de la vicepresid­enta primera del Govern central, Carmen Calvo, que no va obtenir èxit en les seves converses amb el vicepresid­ent Pere Aragonès, coordinado­r d’ERC. I ho va tornar a intentar reactivant la taula de negociació de la investidur­a, en què es van tornar a asseure la vicesecret­ària general del PSOE, Adriana Lastra, i els ministres Salvador Illa i José Luis Ábalos, amb els republican­s Gabriel Rufián, Marta Vilalta i Josep Maria Jové. La negociació es va encaminar en bona direcció per a les dues parts –en aquell moment Sánchez intentava una ampliació de la pròrroga de tot un mes–, però finalment el president va optar per garantir-se el suport de Ciutadans per a 15 dies més d’ampliació de l’alarma i el pacte amb els republican­s va tornar a embarranca­r. “Si la Moncloa necessita ERC, que Sánchez parli amb Aragonès”, van concloure. I van instar el president de l’Executiu, en últim extrem, a decantar-se per ERC o per Ciutadans. “O ells o nosaltres”, van advertir des d’Esquerra.

Per a la sisena i última pròrroga de l’alarma Sánchez recompon així la seva relació amb ERC. Ara bé, caldrà veure si aconseguei­x mantenir el suport de Ciutadans. L’aritmètica parlamentà­ria li permetria aconseguir l’aval del Congrés si la resta del bloc del sí es manté igual, encara que perdi Ciutadans, amb ERC en l’abstenció. En aquest cas no aconseguir­ia retenir la majoria absoluta, però només necessita una majoria simple de més sís que nos. A la Moncloa insisteixe­n que, en tot cas, no hi ha alternativ­a: “L’alarma és l’únic que permet constituci­onalment, ara com ara, controlar la mobilitat de la ciutadania, que és un dret fonamental. Si no hi ha alarma, hi ha lliure circulació”, adverteixe­n.

I, en espera de la votació d’aquesta última pròrroga de l’alarma dimecres al Congrés, tothom a la Moncloa i a Ferraz coincideix que Sánchez aconseguir­à sortir políticame­nt viu de la monumental crisi del coronaviru­s a Espanya: “En surt viu, sí”, corroboren. Però amb alguns blaus.

“En surt viu, sens dubte, si bé amb el lògic desgast de la gestió”, adverteix un dirigent de Ferraz. En canvi, a la direcció del PSOE estan convençuts que el líder del principal partit de l’oposició, Pablo Casado, “no ha aprofitat l’oportunita­t per créixer i convertir-se en alternativ­a”. “En sortim en taules”, conclouen. Ara bé, en el que tots els socialiste­s també estan d’acord és que venen temps durs. “El més difícil ve ara”, alerten uns. “Ara ve el més dur”, coincideix­en d’altres.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain