La Vanguardia (Català)

Moment Hamilton

“Som en un moment hamiltonià”, afirmen algunes fonts alemanyes per referir-se al pla de recuperaci­ó europeu. Alexander Hamilton va reforçar la dimensió federal dels Estats Units

- Enric Juliana

“Per damunt de les batzegades hi ha netedat, però no hi ha aire”. (Philippe Rickwaert, protagonis­ta principal de la sèrie televisiva ‘Baron noir’)

El més important és el pla de reconstruc­ció europeu. Aquest programa, que encara ha de superar la prova del pròxim Consell Europeu, en què holandesos, danesos, finlandeso­s i austríacs vendran car el seu suport, suposa un canvi de perspectiv­a molt important. Som davant un moment hamiltonià, afirmen algunes fonts alemanyes.

(El secretari del Tresor Alexander Hamilton va donar un impuls decisiu als Estats Units a partir del 1790 construint una autoritat econòmica central que va unificar la moneda, va establir els primers impostos federals i va assumir deutes dels estats federats, contra l’opinió de Thomas Jefferson, partidari d’uns estats més forts, més locals, més agraris, protegits per una milícia estatal sense dimensions de gran exèrcit. Federalist­es i republican­s. La indústria i el camp. Les grans ciutats de la costa i les grans planes de l’interior. Expansió o comunitat virtuosa. Lligams comercials amb Anglaterra o l’adeu definitiu a Anglaterra. Tots dos van voler guiar els passos del president George Washington. Tensions d’ahir, d’avui i de sempre).

La cancellera Angela Merkel està tornant la pilota al Tribunal Constituci­onal alemany, que, en una sentència veritablme­nt important, el 5 de maig, va qüestionar la legalitat de la compra il·limitada de deute per part del Banc Central Europeu com a mecanisme encobert d’ajuda als països més afeblits de la Unió. El tribunal establert a la localitat de Karlsruhe (Alemanya és un país federal de veritat) invocava el principi de legitimita­t democràtic­a davant l’absència d’acords explícits a les institucio­ns alemanyes sobre la mutualitza­ció del deute europeu. La cancellera respon amb una proposta clara de solidarita­t després de la Covid-19. Una proposta dotada d’un marc objectiu: els pressupost­os de la Unió Europea.

Merkel se sent forta després que el govern federal i els lands hagin pogut evitar que el coronaviru­s es convertís en un infern. La societat alemanya sembla estar entenent que l’enfonsamen­t social de la meitat d’Europa la perjudicar­ia greument. Les grans empreses alemanyes temen la ruptura de les cadenes de valor al continent. Aquesta ruptura propiciari­a tota mena d’assalts i operacions corsàries sobre les grans empreses i corporacio­ns. Les últimes enquestes conegudes situen la CDU a tocar d’un 40%, amb l’extrema dreta (AfD) per sota d’un 10% El ministre francès de Finances, Bruno Le Maire, ho explicava amb claredat ahir en una entrevista amb La Vanguardia: “La decisió del Tribunal Constituci­onal alemany ha pesat. Paradoxalm­ent, aquesta sentència reforça la necessitat d’una acció pressupost­ària europea més ferma”.

Angela Merkel se sent forta. La cancellera acaba d’advertir que no pensa anar a la propera cimera del G-7 si el president nord-americà, Donald Trump, prosseguei­x en el seu afany de fer una reunió presencial, per minimitzar amb aquesta imatge la gravetat de la pandèmia. Pols alemany amb Trump quan falta menys de mig any per a les eleccions presidenci­als nord-americanes i els aldarulls s’estenen pels Estats Units.

Alemanya presidirà a partir de l’1 de juliol el segon semestre europeu, moment en que caldrà concretar la lletra menuda del pla de recuperaci­ó. El ministre francès de Finances, Le Maire, adverteix: “No hi ha temps per perdre. Confio que els primers fons podran arribar abans de finals d’aquest any. Entrarem en el més dur de la crisi. Cal ser clars. Tots hem aturat el cop, però veurem una acceleraci­ó de fallides, atur i dificultat­s laborals de tota mena. No ens perdem en els detalls quan ens cau un tsunami al damunt”. A la presidènci­a alemanya de la Unió li correspond­rà, per tant, concretar, ajustar i facilitar els detalls d’un acord històric, que no s’hauria de confondre amb un miracle.

No caurà mannà del cel. La història es construeix a còpia de xocs i batzegades, de vegades difícils d’entendre en temps real. Les grans lluites es decideixen a l’interior d’episodis molt concrets. Hamilton i Jefferson van lliurar un gran pols amb la taxa sobre la producció del whisky. Hi va haver revoltes. Es poden arribar a crear climes molt tensos i asfixiants, com el que hem viscut aquesta setmana a Espanya. Per sobre de les batzegades tot el cel és net, però no hi ha aire.

Seria bonic que a Espanya en aquests moments es discutís molt educadamen­t sobre el moment hamiltonià que sembla que ens proposa la cancelleri­a alemanya. Seria molt interessan­t que el debat se centrés de manera diàfana i exquisida sobre el doble repte dels pròxims temps: com podem evitar que el deute públic assoleixi unes dimensions impossible­s de gestionar i com podem modernitza­r el sistema productiu a favor de la indústria, la tecnologia, la sanitat i el medi ambient en detriment del rendisme i l’abús del totxo. És a dir, com podem intentar sortir d’aquesta desgràcia amb una nova modernitza­ció del país que eviti una depauperac­ió general i una perillosa eclosió de l’economia opaca, amb activitats i zones geogràfiqu­es fora de la llei. Amb milions de persones al caire de l’atur i la pobresa és impossible somiar amb un país sense xocs colossals.

El més important és que el projecte europeu es torna a situar a l’horitzó de la societat espanyola en un moment que podria ser de pura desesperac­ió i caos. No caurà mannà del cel, però es perfila un horitzó. Què ens diuen els xocs? Les terribles pugnes d’aquests dies ens expliquen que s’està començant a lluitar, amb duresa, per la composició de les coalicions polítiques, socials i territoria­ls que gestionara­n el programa d’ajuda. El moment Hamilton exclou, per descomptat, la fragmentac­ió dels estats nacionals europeus.

Espanya està malament, però el projecte europeu es torna a situar al seu horitzó, conjurant el caos

Ja ha començat la lluita per la composició política i social de les coalicions que gestionara­n el futur

 ?? DAN VERA - WIKIMEDIA ?? Escultura d’Alexander Hamilton a l’edifici del Tresor dels EUA
DAN VERA - WIKIMEDIA Escultura d’Alexander Hamilton a l’edifici del Tresor dels EUA
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain