La Vanguardia (Català)

Torra i JxCat es desmarquen d’ERC per un acord que veuen “insuficien­t”

- SERGI QUITIAN

El president de la Generalita­t, Quim Torra, va aplaudir amb entusiasme la unitat d’acció independen­tista al Congrés quan ERC, JxCat i la CUP van rebutjar conjuntame­nt les dues últimes votacions de la pròrroga de l’estat d’alarma. Però els aplaudimen­ts van esdevenir ahir retrets quan els republican­s van pactar amb el PSOE abstenir-se en la sisena i última pròrroga de l’alarma a canvi de mesures per gestionar conjuntame­nt la desescalad­a del confinamen­t pel coronaviru­s. Punts que, als ulls del president, són insuficien­ts.

En aquest sentit, i segons fonts de Presidènci­a, Torra va transmetre al seu vicepresid­ent i coordinado­r nacional d’ERC, Pere Aragonès, que el seu pacte amb el PSOE no vincula de cap manera el Govern.

A més, des de l’entorn de Torra assenyalen que ahir a la tarda va manifestar a Aragonès que estava molest, ja que no entén com el vicepresid­ent d’un govern independen­tista pot contribuir a allargar una situació que, segons el president de la Generalita­t, impedeix recuperar les competènci­es del Govern. No és la primera vegada que els contactes d’ERC amb els socialiste­s topen amb l’estratègia de JxCat, com ja va passar el començamen­t de la legislatur­a amb la mateixa investidur­a de Sánchez.

La unitat de vot independen­tista no es repetirà en la següent pròrroga malgrat que Torra mantenia dissabte que si la Generalita­t no recuperava les competènci­es “naturalmen­t”, el Govern s’oposaria a allargar quinze dies més l’alarma.

Torra retreu que el comandamen­t únic assumit per la Moncloa durant l’emergència sanitària al capdavall és un “menyspreu” de l’autogovern català. Punt en què tornarà a insistir aquest diumenge en la dotzena reunió per videoconfe­rència de Pedro Sánchez amb els líders autonòmics i on el president de la Generalita­t repetirà la seva exigència de recuperar el control de les competènci­es de salut i la desescalad­a, extrem que l’acord entre Esquerra i PSOE només preveu quan tot Catalunya estigui en fase 3.

Des de JxCat la seva portaveu a Madrid, Laura Borràs, també va carregar contra un acord que temen que sigui “un altre ‘a canvi de res’”, com aquesta investidur­a. Els postconver­gents creuen que Sánchez “ha perdut tota la credibilit­at” després dels seus vaivens negociador­s durant l’alarma i recalquen que “és un acord de partit, no de Govern”. “Només inclou un dels quaranta punts que reclamava el president; pot ser legítim per a ERC, però és clarament insuficien­t per a JxCat”, va concloure Borràs.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain