La Vanguardia (Català)

El PP vol els informes que avalen els canvis en les enquestes del CIS

-

El Centre d’Investigac­ions Sociològiq­ues (CIS) va ser objecte d’una agra polèmica el mes passat per preguntar als ciutadans si “caldria prohibir la difusió de falsedats i informacio­ns enganyoses i poc fonamentad­es per les xarxes i els mitjans de comunicaci­ó social, i remetre tota la informació sobre la pandèmia a fonts oficials”, o bé si considerav­en que

“cal mantenir llibertat total per a la difusió de notícies i informacio­ns”. Llavors, l’oposició (PP, Vox i Cs) va carregar durament contra el Govern del PSOE i Unides Podem, a qui acusaven de pretendre limitar la llibertat d’expressió pel fet que l’organisme plantegés aquesta qüestió. Però la desconfian­ça respecte a aquest ens es va disparar per part del PP des que es va fer càrrec de la seva direcció el fins aleshores secretari d’Estudis i Programes del PSOE José Félix Tezanos, l’estiu del 2018. Ara, el Grup Parlamenta­ri Popular ha presentat set sol·licituds de dades al Govern central, en què reclama els informes tècnics que justifique­n els motius pels quals el CIS ha fet modificaci­ons en els sondejos “des de l’arribada de José Félix Tezanos al capdavant de l’organisme”.

El Grup Popular considera que els principals canvis duts a terme en els sondejos, una sobreestim­ació de vot, “han trencat sèries fonamental­s i històrique­s del CIS que resultaven claus per entendre l’actualitat política”. En aquest sentit, els populars han assegurat “que afecten negativame­nt i greument la qualitat democràtic­a d’Espanya”.

Les peticions es refereixen a informes sobre omissió o modificaci­ó de preguntes com és la d’intenció d’anar a votar, o en la de valoració de líders polítics, en què es van incloure algunes persones que en aquell moment no tenien representa­ció institucio­nal.

També han reclamat al Ministeri de la Presidènci­a informes tècnics que justifiqui­n els motius pels quals el CIS “ha empitjorat la regularita­t del baròmetre en la realitzaci­ó del treball de camp tant en la mida de les mostres com en les dates de la seva realitzaci­ó”, o pel canvi de l’ordre habitual de les preguntes, i ha perjudicat les sèries històrique­s i influït en les respostes “introduint-hi biaixos”.

A més, es demanen els informes que van motivar la realitzaci­ó d’una submostra de l’enquesta electoral entre els dies 4 i 9 de novembre del 2019, per obtenir resultats de l’última setmana de campanya del 10-N, “tenint en compte la prohibició legal de publicar enquestes aquella setmana”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain