La Vanguardia (Català)

Més arguments i menys soroll

La polaritzac­ió s’ha instal·lat en una escena política en què el discurs és cada vegada més simplista. Els partits també són esclaus d’aquesta dinàmica

- SILVIA HINOJOSA

El Congrés ha ofert aquesta setmana més mostres de la capacitat de la classe política per convertir cada sessió parlamentà­ria en un espectacle. L’agressivit­at verbal el entre Govern central i l’oposició, en el ple de dimecres i en la comissió de reconstruc­ció de dijous, va dinamitar qualsevol intent de debat seriós sobre la principal qüestió de l’agenda: la Covid-19. Res de nou. Els perills estan advertits des de fa temps. Sota l’intercanvi de desqualifi­cacions i ocurrèncie­s, el ciutadà assisteix a la batalla indissimul­ada pel poder i el control del relat davant l’opinió pública. I un sondeig rere l’altre, el nivell de confiança en els polítics està sota mínims.

“La política s’està assemblant al futbol. Es caldeja l’ambient abans d’una sessió, s’exalta els radicals, després surt un portaveu amb instint assassí a colar un gol, l’altre, trencant cames... Però la política no és cap joc”, adverteix José Manuel Pérez Tornero, catedràtic de Periodisme de la Universita­t Autònoma de Barcelona.

És així. I com en el futbol, per mantenir la metàfora, als ciutadans se’ls tracta com a seguidors. En lloc de fomentar la seva consciènci­a crítica, els partits els donen consignes, eslògans que marquen la pauta ideològica. Els diuen què han de defensar en cada tema i com.

“Al ciutadà no se li deixa temps per pensar. Els polítics s’han especialit­zat a marcar l’agenda, a dir de què es parlarà, i per a això utilitzen les xarxes. Després hi ha aquests digitals que no són els tradiciona­ls, sinó outlets de notícies; n’hi ha uns quants, cada partit es munta els seus, i tot i que donen l’aparença de diaris no són més que repetidors de consignes. Això afebleix la consciènci­a de la gent”, afegeix Pérez Tornero.

I cap partit no sembla disposat a renunciar a aquestes estratègie­s. Amb les xarxes socials, les tertúlies polítiques contribuei­xen a l’espectacle, unes més que d’altres. “Hi està havent un buidament dels espais tradiciona­ls de la política, sobretot de la política deliberati­va, de la que necessita escoltar-se –subratlla Pérez Tornero–. Al seu lloc, s’anul·la la conversa pública, se segmenta i se simplifica el discurs, i el polític que vol sobreviure ha de fer-ho a les xarxes”.

Els partits també són esclaus d’aquesta dinàmica. Però sense debat de propostes amb arguments i dades, no serà possible intentar acords en els temes importants.

“La democràcia és escoltar-se i dialogar i prendre decisions en conjunt que siguin de l’interès general. La mediatitza­ció produeix la polaritzac­ió, o ets dels meus o ets dels altres, i per a això es redueix la considerac­ió de la persona que tens davant i et creus amb dret a qualsevol cosa. És un perill”, constata Pérez Tornero.

També adverteix sobre la polaritzac­ió el sociòleg i professor de Ciència Política de la Universita­t Carles III de Madrid Ignacio Sánchez-Cuenca. “En aquesta crisi, el Govern central ha fet coses malament i el més lògic seria que l’oposició ho critiqués i fes propostes. Però en lloc d’això hem entrat en un joc de desqualifi­cacions i adhesions en els dos bàndols que és brutal –sosté–. Uns diuen que el Govern són assassins i els altres, que hi ha una espècie de colpisme ultradretà per fer fora el Govern del poder. I així resulta impossible tenir un debat constructi­u sobre les polítiques que durem a terme perquè queda enterrat sota tota la xerrameca i cridòria”.

Si la narrativa emocional substituei­x l’anàlisi, es perd el contrast d’idees. Però la democràcia requereix un diàleg multilater­al, entre la classe política i l’opinió pública, els experts, periodiste­s, intel·lectuals..., tots aquells sectors que formen l’esfera pública.

“És essencial que hi hagi una esfera pública robusta, en què hi ha intercanvi d’arguments, de fets, de valoracion­s. Però si això es transforma en un intercanvi d’insults, no hi ha esfera pública, només hi ha soroll. I un reflex de la perversió del debat públic és que fins i tot els epidemiòle­gs estan assignats a una opció política”, subratlla SánchezCue­nca.

Les expectativ­es sobre un canvi d’estratègia política són limitades. Els partits escruten al detall la reacció que tenen els seus missatges als mitjans de comunicaci­ó, a les tertúlies, a les xarxes socials. L’important acaba sent el que es digui en les pròximes hores. “Els polítics s’han deixat esclavitza­r per experts en comunicaci­ó, spin doctors i fundacions que elaboren argumentar­is, que són molt bons en la seva àrea però que els posen molta pressió i els acaben transforma­nt en robots. He conegut molts polítics de primera línia, i en privat són gent assenyada i que reconeix errors, però en públic es transforme­n i no diuen més que ximpleries”, subratlla.

Posats en aquesta dinàmica, molts polítics se senten limitats a uns registres molt simples per no ficar la pota, per no donar peu a malentesos, no confondre ningú, i alhora cridar l’atenció. El resultat és a la vista de tothom.

 ?? POOL / EP ??
POOL / EP
 ?? POOL / EP ??
POOL / EP
 ?? KIKO HUESCA / EFE ??
KIKO HUESCA / EFE
 ?? EDUARDO PARRA / EP ??
EDUARDO PARRA / EP
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain