La Vanguardia (Català)

El remake

- Glòria Serra

El remake és un recurs per fer diners: agafes un clàssic i el repeteixes amb nous actors i alguns retocs. Però l’espectador, que recorda molt bé l’original, no es deixa enganyar. El procés d’un jutjat de Madrid contra el delegat del Govern central per la manifestac­ió feminista del 8-M repeteix un esquema conegut. Denúncia presentada per un fosc element, un advocat condemnat per estafa. En el passat, un sindicat d’extrema dreta i vocació xantatgist­a. Una jutgessa sota la lupa, ara per haver accelerat la causa desprotegi­nt l’acusat. En el passat la jutgessa Lamela, imputadora del major Trapero, els Jordis o Sandro Rosell, i guardonada amb una cadira al Tribunal Suprem. També hi ha un informe ple d’inexactitu­ds, mitges veritats o falsedats i manipulaci­ons. El d’ara, de la Guàrdia Civil i que li ha costat el càrrec a l’inefable Pérez de los Cobos, protagonis­ta de pel·lícules anteriors, com el judici de l’1-O al Suprem, mentint i emetent judicis d’intenció sense posar-se vermell. També hi apareixen ara testimonis als quals se’ls manipulen les declaracio­ns o se’ls pressiona

No ens fem més pel·lícules, sisplau, el ‘deep state’ ni està amagat ni és fosc

en favor dels interessos rere la causa. Els mitjans de comunicaci­ó, els articulist­es i els tertulians que fan d’altaveu repeteixen.

Al darrere d’aquesta constant repetició hi ha un objectiu i un cohesionat grup disposat a aconseguir-ho: atacar i fer fora de posicions de govern o influència els sospitosos habituals del franquisme. És a dir, comunistes, feministes i independen­tistes. “Rojos, indeseable­s, desafectos y separatist­as”, es deia llavors. Aquesta pel·lícula judicialit­za la persecució contra els que molts consideren enemics de l’Espanya que somnien. Acompanyat­s per lleis, com ara la llei mordassa, impulsades per un govern del PP i no derogades per l’actual malgrat les promeses. S’ha perseguit rapers, independen­tistes, feministes i ara es vol utilitzar aquestes mateixes palanques per tombar el Govern espanyol per la presència de Podem, vista com un anatema per les forces que volen i poden interferir al Govern de l’Estat.

Aquests dies es parla molt de la intervenci­ó del deep state, forces profundes i obscures, en tota aquesta causa. No ens fem més pel·lícules, sisplau, ni estan amagats ni són foscos. Van a cara descoberta perquè ningú no els ha parat mai fins ara; al contrari, molts s’han aprofitat de les seves maniobres i les han finançat, com demostra el cas Villarejo. Com al poema Primer van venir, no se n’havien preocupat mai, fins que han anat contra ells i ja no quedava ningú.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain