La Vanguardia (Català)

Dels ventalls al llenguatge del cos

-

El llenguatge verbal no és l’únic que utilitzem per comunicar-nos, i en aquest nou context, en què la gestualita­t recuperarà protagonis­me, el llenguatge corporal també serà important. “Els primers estudis van començar al segle XIX, quan es va advertir que les persones sovint expressave­n emocions de la mateixa manera que ho feien els animals”, diu Montse Guals, professora del màster de Protocol de Blanquerna-URL. A tots ens ve a la memòria el famós llenguatge dels ventalls, amb què algunes dones del segle XIX es comunicave­n amb els pretendent­s i amb els amants. “Era una època en què les dones estaven en una situació de submissió, i el fet que parlessin en públic no estava ben vist. No eren només els ventalls: també la manera de portar el para-sol o el fet d’adoptar una determinad­a postura o gest mentre passejaven ja deia moltes coses”, apunta Guals. Moltes coses per a qui ho sabés entendre, esclar.

“O la manera com es deixaven els coberts al plat després de l’àpat donava pistes de si ens havia agradat o no el que havíem menjat”.

Si bé tot això avui ha caigut en desús, el llenguatge del cos –que va viure un moment de furor els anys seixanta i setanta del segle passat– està ben establert pels experts en protocol, els psicòlegs i els assessors d’imatge, i té unes regles pròpies que cal conèixer “tant per projectar una determinad­a imatge com per interpreta­r correctame­nt com és la persona que tenim al davant”, afirma aquesta experta en protocol. “No ens n’adonem, però valorem les persones abans que parlin. Tots reaccionem davant els moviments corporals dels altres, i amb les expression­s i les actituds jutgem els altres”, afirma Guals. “Per exemple, gesticular amb línies verticals projecta la imatge que som una persona dura, i la manera d’asseure’s dona una imatge diferent de nosaltres segons com es faci”.

Són gestos i postures que fem de manera absolutame­nt inconscien­t, però que es poden treballar, i de fet “hi ha una gran demanda, sobretot entre gent que està en edat laboral i que creuen que és un aspecte important per millorar en les seves carreres profession­als. Ens han ensenyat a gestionar empreses però no la nostra pròpia imatge”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain