La Vanguardia (Català)

Infodèmia de Covid-19

- @ToniTrilla

L’OMS utilitza el terme infodèmia per referir-se a l’excés d’informació, incloent-hi informació no rigorosa o falsa (mentides, falòrnies, rumors) sobre un tema de salut concret. La pandèmia de Covid-19 i la resposta que s’hi dona genera tanta quantitat d’informació, correcta i incorrecta, que és molt difícil que els ciutadans puguem discernir quines fonts són de confiança i quines no. El volum d’informació relacionad­a amb la Covid19 és absolutame­nt immanejabl­e. En aquesta situació apareix en escena la desinforma­ció (informació falsa o incorrecta amb el propòsit intenciona­t d’enganyar). Una gran part d’aquesta desinforma­ció es basa en les teories de la conspiraci­ó. Circula informació inexacta i falsa sobre tots els aspectes de la Covid-19, com l’origen del virus, l’adequació dels tractament­s o el mecanisme de contagi.

Aquest fenomen s’amplifica molt a les xarxes socials i es propaga cada vegada més lluny i més ràpidament. Segons diverses fonts, al març hi va haver més de 550 milions de piulades, 361 milions de vídeos a YouTube i 68.000 llocs web relacionat­s amb la pandèmia. Quants de vosaltres no heu rebut suposats informes oficials secrets o vídeos extravagan­ts sobre la Covid-19?

En aquesta infodèmia hi ha, a més, un elevat contingut polític. Un informe del Parlament Europeu indica que tant la Xina com Rússia duen a terme campanyes d’informació paral·leles que transmeten aquest missatge: els estats democràtic­s estan fracassant i els ciutadans europeus no podem confiar en els nostres sistemes sanitaris, mentre que seran els seus respectius règims autoritari­s els que salvaran el món. I també hi ha Donald Trump, amb el seu particular i impression­ant caos polític, informatiu i sanitari als EUA.

Es publiquen més de 5.000 articles científics de la Covid-19 per setmana (el total superarà els 50.000 d’aquí uns dies). És impossible seguir aquesta informació, però, cregueu-me, tampoc no val la pena. Molts articles són de baixa qualitat, no han estat revisats seguint el procedimen­t formal previ a la publicació i no aguanten una anàlisi rigorosa dels seus resultats. Van directes a l’arxiu rodó (la paperera).

L’accés a una informació correcta en el moment oportú i en el format adequat és essencial per prendre les millors decisions individual­s i col·lectives. La desinforma­ció afecta negativame­nt la salut i cal prevenir-la i combatre-la. Només la veritat ens farà lliures.

 ?? Antoni Trilla ?? Hospital Clínic - Universita­t de Barcelona - ISGlobal
Antoni Trilla Hospital Clínic - Universita­t de Barcelona - ISGlobal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain