La Vanguardia (Català)

Els Mossos canvien de criteri sobre la mobilitat a la zona metropolit­ana sud

Interior assumeix l’opció de Salut que Alt Penedès-Garraf són una regió a part

- ALBERT MOLINS RENTER

Els Mossos d’Esquadra han rectificat i no permetran que aquest cap de setmana els residents de les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf es traslladin a localitats del Baix Llobregat i viceversa, malgrat que fins demà les tres es trobin en la mateixa fase de la desescalad­a. D’aquesta manera, Interior dona per bo el criteri de la Conselleri­a de Salut, que considera aquestes dues comarques com una subzona, malgrat que les dues són dins de la regió sanitària Barcelona Metropolit­ana Sud.

Fonts policials remarquen que preval l’opció de Salut “perquè són restriccio­ns de mobilitat derivades d’una crisi sanitària”, i per tant “el criteri que ha de prevaler és el de Salut, que és qui coordina la crisi sanitària i el desconfina­ment”.

El 14 de maig, el Govern de la Generalita­t va demanar al Ministeri de Sanitat que, excepciona­lment, l’Alt Penedès i el Garraf passessin a la fase 1, mentre que mantenia una setmana més en fase 0 la resta de localitats de la seva mateixa regió sanitària, com també les altres dues de l’àrea metropolit­ana de Barcelona. Sanitat ho va acceptar i, des del dilluns 18 de maig, en aquestes dues comarques segueixen, per a tota la desescalad­a, uns terminis independen­ts dels de la regió sanitària Barcelona Metropolit­ana Sud, a la que pertanyien inicialmen­t, i que va passar a la fase 1 el 25 de maig.

Per aquesta raó, Salut entén que com que –segons el que estableix el Govern– els viatges entre províncies o regions sanitàries no estaran permesos fins a la fase 3, la mobilitat dels residents de l’Alt Penedès i el Garraf es redueix a aquestes dues comarques, i que els ciutadans de les altres regions sanitàries tampoc no s’hi poden desplaçar.

Per la seva part els Mossos entenien que com que es tracta de comarques de la mateixa regió sanitària i estan en la mateixa fase, es podia permetre la mobilitat entre aquestes com a mínim fins demà, dia en què l’Alt Penedès i el Garraf passaran a la fase 2.

A més, el departamen­t que dirigeix Alba Vergés també entén que, com que el territori Alt Penedès-Garraf va canviar de fase una setmana abans, a tots els efectes està en una fase diferent.

L’embolic ha provocat que algunes persones, aprofitant el pont d’aquest cap de setmana i ja que els Mossos havien assegurat que s’hi permetria la mobilitat, s’hagin trobat que finalment no es puguin desplaçar.

En aquest sentit la consellera Alba Vergés va dir ahir en declaracio­ns a RAC1: “Les normes sobre la mobilitat no les posem nosaltres, sinó que són les que surten al BOE”, i va afegir que el plantejame­nt del desconfina­ment no està sent útil per a la població, ja que “a causa de la mena de concurs en el qual s’ha convertit el fet de passar de fase, la gent comença a estar perduda, no sap ben bé en quina fase estem i què es pot fer en una fase i què no. Hi ha tantes fases que al final no s’entenen els missatges”.

Vergés va destacar que hi ha incoherènc­ies que la gent no entén, com “que et puguis reunir amb deu amics en una terrassa, però que no puguis anar a una altra localitat a veure un o dos familiars. O que no puguis sortir del teu municipi per fer esport, però que sí que puguis anar a l’altra punta de la teva regió sanitària a prendre alguna cosa”.

La consellera de Salut també

Fins que no s’arribi a la fase 3 no estarà permès desplaçar-se a una altra província o regió sanitària

considera que, malgrat que els últims dies s’ha detectat un lleuger repunt de casos a la ciutat de Barcelona, demà s’unificaran en una de sola les tres regions sanitàries de l’àrea metropolit­ana, segons el que està previst, “perquè l’augment no és gaire significat­iu en relació amb el gran volum de població”, tot i que va precisar que “si els casos continuen augmentant, pot passar de tot”, sense descartar per tant la possibilit­at que es torni a la situació actual de tres regions sanitàries separades.

“La mobilitat és un factor de risc i una dificultat afegida per poder seguir i identifica­r els contactes, ja que les cadenes de transmissi­ó es multipliqu­en, però el confinamen­t també repercutei­x en l’estat de salut de les persones, i a les ciutats amb gran densitat de població val la pena permetre que la gent se’n vagi a fer un tomb per la natura, perquè la mobilitat representa un risc més baix que l’alta densitat”, va dir Vergés.

Segons l’opinió de la consellera, l’objectiu és “que la gent entengui els riscos que hi ha en cada moment, i gradualmen­t que ho puguin anar fent tot en les millors condicions de seguretat possibles”.

 ?? PAU BARRENA / AFP ?? Algunes persones s’han vist sorpreses pel canvi de parer dels Mossos
PAU BARRENA / AFP Algunes persones s’han vist sorpreses pel canvi de parer dels Mossos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain