La Vanguardia (Català)

Reis i prínceps d’Europa recuperen l’activitat pública

Després de dos mesos d’activitat des de casa, reis i prínceps recuperen la vida pública

- MARIÁNGEL ALCÁZAR

més de setanta anys, els pares de l’actual reina d’Anglaterra es van guanyar el tron sortint al carrer cada vegada que l’aviació alemanya bombardeja­va Londres. Ho feien per consolar la gent que havia perdut la casa i la que havia perdut éssers estimats. També el rei Cristià de Dinamarca, avi de la reina Margarida, va sortir del palau amb una estrella de David cosida a la jaqueta, després que els nazis van obligar els jueus a identifica­r-se com a tals. A Luxemburg, el gran duc Joan va ser qui va entrar en el comandamen­t d’una companyia quan els aliats van alliberar el petit país centreeuro­peu. Van ser actes heroics que no s’han oblidat.

Aquests dies de pandèmia, els membres de les diverses cases reials europees han hagut de mantenir l’equilibri entre continuar, com la resta de la població, confinats a les seves residèncie­s i, alhora, tenir visibilita­t i participar en activitats per identifica­rse amb el patiment dels que han estat directamen­t afectats per la crisi sanitària, tant els morts i malalts com els que han patit pèrdues econòmique­s que a alguns els han portat fins al límit de la supervivèn­cia. Ara, quan les mesures sanitàries permeten tornar a sortir al carrer, les famílies reials també trenquen el confinamen­t i comencen a recuperar una certa normalitat.

La imatge més significat­iva d’aquests dies ha estat la dels grans ducs de Luxemburg, Enric i Maria Teresa, coneixent a través de l’ordinador el seu net Carles, el primer fill dels grans ducs hereus, Guillem i Estefania. A totes les cases reials, l’activitat institucio­nal ha quedat paralitzad­a i totes les activitats públiques han girat al voltant de la pandèmia.

La princesa Sofia de Suècia ha treballat de voluntària en un hospital mentre l’hereva Victòria es va traslladar a un centre de repartimen­t de menjar i va particiFa

par en un programa per recaptar fons destinats a les organitzac­ions que estan lluitant contra la pandèmia. Les seves múltiples aparicions, sola o amb el seu home i els seus fills, l’han convertida en el membre més actiu de la seva família, per sobre del seu pare, el rei Carles Gustau.

També els ha tocat liderar la imatge real a Guillem i Catalina de Cambridge, que entre moltes altres coses fins i tot van cantar en línia els números del bingo d’una residència de gent gran. La reina Matilde de Bèlgica va anar a un supermerca­t a animar els treballado­rs i parlar amb els clients sobre les dificultat­s del moment que vivien.

Al principat de Mònaco, el príncep Albert, que va donar positiu en coronaviru­s, va lliurar el seu sou a la lluita contra el virus d’organitzac­ions i, a Dinamarca, la reina Margarida va fer una crida perquè els ciutadans es quedessin a casa. A Noruega, els reis i els prínceps hereus van celebrar el dia nacional com cada any, sortint al balcó del Palau Reial, però sense ningú als jardins.

Els Reis, Felip i Letícia, han passat més de dos mesos confinats però en permanent contacte amb diversos sectors afectats per la crisi sanitària. Els últims dies han visitat la seu de Mercamadri­d i, dimecres, amb les seves filles, Elionor i Sofia, van participar, vestits de dol, en el minut de silenci en memòria de les víctimes de la Covid-19.

Les cases reials d’Europa han anul·lat les seves agendes per dedicar-se del tot a la crisi sanitària

 ??  ??
 ?? ROBINUTREC­HT / GTRES ?? Desescalan­t
A dalt, d’esquerra a dreta, els Reis d’Espanya visitant Mercamadri­d el 21 de maig; Albert de Mònaco, diumenge passat, al rodatge de Le Grand rendezvous conversant amb el director
Claude Lelouch; i els ducs de Cambridge, que van jugar al bingo per videotruca­da amb la gent gran d’una residència. A l’esquerra, Màxima d’Holanda, dijous, de visita a l’illa de Texel
ROBINUTREC­HT / GTRES Desescalan­t A dalt, d’esquerra a dreta, els Reis d’Espanya visitant Mercamadri­d el 21 de maig; Albert de Mònaco, diumenge passat, al rodatge de Le Grand rendezvous conversant amb el director Claude Lelouch; i els ducs de Cambridge, que van jugar al bingo per videotruca­da amb la gent gran d’una residència. A l’esquerra, Màxima d’Holanda, dijous, de visita a l’illa de Texel
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? CASA DE S.M. EL REY / EP ??
CASA DE S.M. EL REY / EP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain