La Vanguardia (Català)

Patrulles veïnals nocturnes contra l’increment de delictes a Mataró

- FEDE CEDÓ

La policia local de Mataró ha fet des de començamen­t d’any 97 actuacions relacionad­es amb ocupacions il·legals d’habitatges, 37 el darrer mes. La causa, segons el govern municipal, és la pressió policial sobre els delinqüent­s a Barcelona, que els desplaça cap a altres ciutats. La majoria són joves migrants extutelats per Benestar Social de la Generalita­t. A tall d’exemple, a la capital del Maresme, un grup de nou exmenes acumula 70 fets delictius denunciats. Tot això ha creat una gran conflictiv­itat social i de convivènci­a que ha derivat en protestes contra aquest col·lectiu, primer a les xarxes socials, després en forma de concentrac­ions i finalment amb l’organitzac­ió de patrulles nocturnes de vigilància.

Un problema afegit és la degradació i la falta de salubritat dins els edificis ocupats, com el desallotja­t divendres al cèntric Camí Ral aprofitant els problemes estructura­ls de l’edifici. Des de fa dos anys grups de delinqüent­s ocupaven l’espai del Teler, malgrat les constants denúncies de veïns per amenaces, baralles, robatoris, assalts i tràfic de drogues.

Arran de la sensació d’insegureta­t, una vegada s’ha moderat el confinamen­t, els veïns s’han organitzat. Inicialmen­t denunciave­n els casos a les xarxes socials i més tard han creat patrulles ciutadanes de vigilància nocturna. Un dels promotors, Antonio Solana, explica que s’organitzen entre barris “perquè

la patrulla dels Molinos faci rondes pel barri de Cerdanyola i viceversa”. Rebutgen les acusacions dels “bonistes que han creat aquesta situació”. Assegura: “Ni som racistes ni passarem cap línia vermella”. L’activista recorda que la llei d’Enjudiciam­ent Criminal permet als ciutadans retenir algú que estigui cometent un delicte, com en els casos que s’han viscut fa poc a la ciutat.

L’Ajuntament, per la seva part, ha reaccionat amb preocupaci­ó al fet que col·lectius de veïns s’organitzin. Valora la col·laboració ciutadana, però recorda que la vigilància és exclusiva dels cossos de seguretat i que el cas contrari comporta riscos importants, sobretot si hi ha situacions violentes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain