La Vanguardia (Català)

Vermut a més de 2.000 metres

Refugis de muntanya com el de Serra d’Ensija, a Saldes, obren portes com a terrasses d’altura, el pas previ a poder oferir allotjamen­t

- ROSA M. BOSCH

Per aquests mateixos dies, fa un any, Roger Cararach acabava la temporada com a guia d’esquí als Alps i es preparava per a una expedició als Andes de Bolívia. Aquesta primavera el panorama ha fet un tomb de 360 graus. Amb coronaviru­s i confinamen­t, l’activitat de muntanya es va sumir en una atípica letargia. Cararach i la seva companya, la també escaladora i alpinista Ester Godina, han aprofitat l’aturada per posar a punt el refugi que guarden, el de Serra d’Ensija, a 2.156 metres i amb vista al vessant sud del Cadí. Des del dia 21, aquest allotjamen­t d’altura ofereix de dijous a diumenge begudes i aperitiu a l’exterior i dinars, prèvia reserva.

Els refugis s’estan adaptant a les restriccio­ns que imposa la Covid-19 i fins al cap de setmana vinent no començaran a admetre pernoctaci­ons amb un màxim del 30% de la seva capacitat. Ara per ara els excursioni­stes es donen per satisfets amb ascensions que rematen amb un aperitiu o un cafè a les seves terrasses. “La gent té moltes ganes de muntanya: malgrat que avui [ahir] tenim un dia ennuvolat hem rebut unes trenta persones a les taules de fora i dos grups als que hem servit paella. Divendres, dia 5, obrirem vuit llits dels trenta que tenim en total”, detalla Cararach per telèfon.

La Federació d’Entitats Excursioni­stes de Catalunya (FEEC), que té una xarxa de tretze refugis amb guardes de la qual forma part el de Serra d’Ensija, a Saldes (Berguedà), ha elaborat un protocol per a aquests establimen­ts que recull les normes de seguretat fixades per les autoritats sanitàries. Cararach explica que han retirat les mantes, els coixins i les

El cap de setmana que ve obriran els dormitoris però amb menys d’un 30% de la seva capacitat

sabatilles que ofereixen als hostes, que si el temps ho permet prioritzen els àpats a fora, que han organitzat el menjador per garantir el metre i mig de distància de seguretat, que sol·liciten l’ús de mascaretes a dins... Així, els usuaris hauran de portar el seu propi sac de dormir.

Fins a noves fases de desescalad­a, Serra d’Ensija només pot atendre veïns de la mateixa regió sanitària, la de la Catalunya Central (Anoia, Bages, Berguedà,

Moianès, Osona i Solsonès). “Estem rebent famílies que venen a passar el dia i corredors que s’entrenen. La ruta més curta és des de la font Freda, una hora i mitja a peu”, afegeix Cararach.

El mirador de Serra d’Ensija proposa una perspectiv­a diferent del Pedraforca, la de la seva cara sud, un cim que de segur tornarà a ser molt sol·licitat quan es permeti la mobilitat entre les diferents àrees sanitàries. Seguint l’exemple d’altres zones que han creat travessies i rutes enllaçant refugis, la parella de guardes està dissenyant el Tour del Pedraforca, d’un màxim de quatre dies de durada amb desnivells diaris de no més de mil metres.

La reclusió també ha servit per millorar l’allotjamen­t posant parquet a les habitacion­s, fent petites obres i pintant la cuina. Igual que ha fet Genni Archetti, la guarda d’Estanys de la Pera (2.357 metres), a la comarca veïna de la Cerdanya, que ahir també posava a punt la terrassa i servia begudes i dinars a uns quants clients.

“Avui he preparat torrades amb escalivada i anxoves, pollastre a la caçadora –una especialit­at de la Toscana– i pastís de poma”, explica Archetti.

De mica en mica, durant les setmanes vinents, els refugis tenen previst anar obrint l’interior de les instal·lacions però amb un 30% de la seva capacitat i, a mesura que avanci l’estiu, s’adaptaran a una incerta normalitat. Archetti recorda que, mes allà de l’allotjamen­t i l’alimentaci­ó, entre les responsabi­litats dels guardes hi ha ajudar excursioni­stes en dificultat­s i informar sobre les condicions de la muntanya i del temps.

 ?? ESTER GODINA ?? Roger Cararach atenent excursioni­stes a la terrassa el cap de setmana passat
ESTER GODINA Roger Cararach atenent excursioni­stes a la terrassa el cap de setmana passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain