La Vanguardia (Català)

A les portes d’una setmana dinàmica

- Alfred Rodríguez Picó @AlfredRPic­o

al dia com avui el 1961 i el 1992 es donava una configurac­ió atmosfèric­a similar a la que tenim avui 31 de maig amb dos anticiclon­s, un a l’Atlàntic Nord i l’altre a Escandinàv­ia, i una borrasca a l’oest peninsular. Per al cas del 1961, una línia de tempestes avançant del sudoest va escombrar les Balears deixant xàfecs intensos i una ràfega de vent huracanat a Palma de 120 km/h. El 1992, aquesta vegada va ser Barcelona la que va estar afectada per una línia d’inestabili­tat amb molta activitat elèctrica. Aquesta tarda posarem el focus d’atenció al nord peninsular on les tempestes poden ser severes.

CATALUNYA

Avui jornada de transició amb sol i alguns xàfecs dispersos restringin­t-se al Pirineu, a l’espera d’inestabili­tat més extensa per demà. Cel assolellat en conjunt fins a la tarda quan hi haurà un augment progressiu de núvols alts i mitjans, de moment sense precipitac­ió. Al Pirineu núvols de desenvolup­ament diürn amb algun ruixat de tarda aïllat. Lleuger repunt del mercuri. Com comentàvem en dies anteriors, la setmana entrant iniciarem una dinàmica de temps insegur amb diversos dies de ruixats i tempestes intermiten­ts i de distribuci­ó irregular. La temperatur­a tendirà a normalitza­r-se i l’ambient serà típic de primavera avançada.

Persisteix­en les baixes pressions a l’est d’Europa amb més tempestes als països mediterran­is i ruixats a l’interior del continent. Continua el temps assolellat fins demà en llocs poc habituals com Anglaterra, Noruega o Finlàndia. El vessant atlàntic prolongarà uns dies més la seva escassetat de precipitac­ions que comença a ser inquietant. A Espanya increment progressiu de núvols que descarrega­ran xàfecs localment intensos i alguna tempesta destacable al nord i nordoest. Demà i dimarts ruixats de tarda al nord del país i entre dimecres i dijous la inestabili­tat podria estendre’s a altres zones. Baixada moderada del mercuri al llarg de la setmana que deixarà un ambient fresc per les dates.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain