La Vanguardia (Català)

La centenària que semblava que tingués 70 anys

- Anxo Lugilde

Unes dues setmanes abans de morir als 102 anys sor María Trinidad va marxar de Lugo, la ciutat on residia des del 1966, amb la idea de tornar si aconseguia recuperar-se a la residència que la seva ordre, la Sagrada Família de Bordeus, té a la localitat de Palència de Fromista. Però va morir allà, el 22 de maig, presumible­ment per les seqüeles del coronaviru­s, segons va explicar José Antonio Ferreiro, rector d’A Milagrosa, l’església en què abans d’emmalaltir la Trini, com es coneixia aquesta monja, anava diàriament per ajudar a la sagristia.

“Semblava que tingués 70 anys”, comenta Ferreiro sobre la vellesa activa de la Trini, que es deia en realitat María Edelmira Prado i havia nascut a Lleó el 1918.

El 22 d’abril, un mes abans de la seva mort, quan era molt a prop de fer 102 anys, aquesta monja que va exercir d’infermera fins a fer els 72, va protagonit­zar una de les bones notícies en els pitjors moments de la pandèmia, quan va rebre l’alta a l’hospital de Lugo en què havia estat internada per coronaviru­s. Va ser traslladad­a en ambulància al pis on vivia amb les seves companyes de congregaci­ó, però, segons el rector Ferreiro, ja no va arribar a aixecar-se del llit. Deia que se sentia sense forces.

Després, ja amb el negatiu en els tests hospitalar­is, va ser trasllada a Fromista, a una residència amb més mitjans, on finalment va morir. /

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain