La Vanguardia (Català)

La mare del “fill de tots”

- Jokin Lecumberri

L’1 d’abril va arribar el cop. Un més per a la família Blanco-Garrido. Tot just tres setmanes després de la mort de Miguel Blanco, pare del regidor del PP a Ermua assassinat el 1997 per ETA, moria la seva dona, Consuelo Garrido, a causa del coronaviru­s. Va passar a Madrid, on s’havia traslladat des del seu domicili de Vitòria després de la pèrdua del seu marit, a la cura del qual s’havia abocat els últims temps. Havien compartit la vida durant 55 anys. Com tantes altres persones, la Chelo, com era coneguda, va morir en un centre mèdic allunyada dels seus pròxims.

Natural d’A Merca (Ourense), als seixanta va emigrar amb en Miguel a Ermua (Bizcaia) a la recerca d’un futur millor. Allà van crear una família i van arrelar amb els seus dos fills: Miguel Ángel i Marimar. El 10 de juliol del 1997 va canviar tot. Aquell dia, Miguel Ángel, regidor del PP a la localitat, de 29 anys, va ser segrestat per ETA, que va donar al Govern 48 hores per acostar els presos de la banda al País Basc. El regidor va ser executat dos dies després, cosa que va aixecar una onada de rebuig del grup terrorista sense precedents. Va néixer l’Esperit d’Ermua. Va ser un abans i un després.

L’estampa d’en Miguel i la Consuelo, dos pares destrossat­s, va ser la imatge de l’horror. La Chelo va portar la mort en silenci i va ser el pilar que va subjectar la família després de la tragèdia. El seu lament el dia de l’enterramen­t va posar paraules a la ràbia i el dolor col·lectius: “ETA no ha matat el meu fill, ha matat el fill de tots”.

Com cada estiu, la Consuelo va mantenir la tradició de tornar a A Merca, el seu poble, potser el lloc més important per a ella, on va començar el viatge aquesta humil parella gallega. Després de l’assassinat, Miguel Ángel Blanco va ser enterrat a Ermua, però, una dècada més tard, van decidir portar les seves restes al cementiri del municipi d’Ourense. Fins anys després no van explicar que el trasllat es va deure als constants atacs de radicals a la tomba. “No vam voler explicar-ho als mitjans perquè això és el que volien els que ultratjave­n la seva memòria”, van indicar. Un cop passi la situació extraordin­ària per la Covid, les restes de la Consuelo i en Miguel seran portades a Galícia, on descansara­n al costat dels del seu fill Miguel Ángel. /

 ?? FUNDACIÓ MIGUEL ÁNGEL BLANCO ??
FUNDACIÓ MIGUEL ÁNGEL BLANCO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain