La Vanguardia (Català)

Com la digitalitz­ació ha fet ‘La Vanguardia’ més forta i líder

La fusió del 2019, clau per entendre el domini als mitjans digitals

- PAU R. URQUIDI

Si ens preguntéss­im quin ha estat l’avantatge més important de la transforma­ció digital per a La Vanguardia, la resposta seria clara: l’acostament dels periodiste­s als lectors i la capacitat d’interactua­r-hi. Avui la redacció del diari pot saber quanta gent ha llegit els seus articles, si s’han llegit sencers, quantes persones van decidir compartir-los a les xarxes socials i, el més important, pot saber què opinen els lectors del seu text en temps real. Com més tecnologia, la distància amb l’audiència s’escurça i ens posa a tots al mateix nivell.

El gener del 2019 La Vanguardia va fusionar les seves dues redaccions, la de paper i la del web. En aquell moment experts en el sector s’exclamaven preguntant­se com podia ser que encara no fóssim una única redacció. No els faltava raó: era una anomalia si ens comparàvem amb els nostres competidor­s, però alhora va ser clau per entendre l’ascens a la primera posició dels mitjans digitals a Espanya. El fet d’arribar més tard a la fusió ens va permetre esquivar els errors i fixar-nos en els encerts dels que havien arribat abans.

Durant anys la redacció web va poder créixer en paral·lel a internet i adaptar-se a les noves necessitat­s. L’aparició de Google i el seu cercador o la irrupció de les xarxes socials van ser desafiamen­ts que es van abordar amb molta prova i error fins a aconseguir un producte web madur. Quan el 2019 ens vam fusionar tot va adquirir sentit: una única redacció que sumava el valor d’uns periodiste­s molt experiment­ats amb les noves dinàmiques del món digital. Abans de fer un any junts vam prendre el lideratge a Espanya i ja no l’hem deixat en sis mesos.

PANDÈMIA La tecnologia ha impedit que el coronaviru­s freni ‘La Vanguardia’

L’experiènci­a de llegir en paper no és, avui dia, reproduïbl­e en digital. El pes, el tacte, l’olor i les emocions associades són exclusives de l’imprès. Alhora, el producte digital no es pot reproduir en paper: els vídeos, els interactiu­s o el so són experiènci­es complement­àries per a moments i situacions diferents.

Què no donaríem per poder tornar al passat i posar un telèfon mòbil a les mans de Gaziel? Com hauria estat aquell relat des de les trinxeres retransmes­es en temps real per mitjà del 4G? Així ens han explicat els nostres correspons­als la crisi del coronaviru­s: amb el mòbil a la mà, des de cada racó del món, amb vídeos que ja formen part de la nova normalitat de la redacció de La Vanguardia. Hem creat gràfics interactiu­s sobre la corba més famosa dels nostres temps, peces multimèdia que són capaces d’explicar conceptes tècnics epidemiolò­gics d’una manera senzilla. Gràcies als processos de digitalitz­ació, hem pogut manufactur­ar el nostre diari en paper cada dia i actualitza­r la informació minut a minut al web durant la pandèmia. Gràcies a la tecnologia, el virus no ha pogut frenar la nostra capacitat d’explicar històries.

El periodista necessita eines d’anàlisi que li permetin entendre quant d’interès desperten els seus articles, un interès que es mesura en quantitat i en qualitat. Els últims anys hem creat la nostra pròpia eina per mesurar i de gestió amb l’ajuda de la redacció. WOW és un programa que ens ha ajudat a aconseguir el lideratge dels mitjans digitals a Espanya. Ens ofereix informació que ens dota d’una gran capacitat competitiv­a i ens permet saber si ho fem més bé o més malament que la competènci­a minut a minut. Tenir perfils molt tècnics dins de la redacció genera sinergies de les quals el lector és el màxim beneficiat. El bon disseny és invisible. De la mateixa manera que un iPhone aconseguei­x fer accions infinites sense la necessitat de pitjar cap botó, els periodiste­s han de tenir accés a les eines d’ajuda d’una manera senzilla, perquè tots els seus esforços es concentrin en el que realment és important: fer el millor periodisme.

FUSIÓ L’experiènci­a de lectura en paper i digital és diferent i complement­ària

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain