La Vanguardia (Català)

‘Kaizen’ a la redacció

- Javier Martínez

El terme kaizen és d’origen japonès i es pot traduir per “procés de millora contínua”. La filosofia sobre la qual se sustenta aquest mètode consisteix a integrar els membres d’una organitzac­ió a continus processos de millora mitjançant petits canvis.

Ja fa més d’un any que vam fusionar les redaccions. Dos equips diferents, dues cultures i maneres de fer aparentmen­t diferents i un procés de transforma­ció digital inajornabl­e. Aquests processos no són mai fàcils, o, com repeteixen les escoles de negoci: “La cultura es cruspeix l’estratègia per esmorzar”, cosa que traduïda és com dir: “Aquí les coses es fan així, i això no serà fàcil de canviar”.

El primer que s’ha de fer quan una organitzac­ió s’enfronta a un procés així és comunicar les motivacion­s del canvi. No només cal explicar perquè l’empresa necessita aquest canvi; cal explicar com afectarà cadascuna de les persones que componen l’organitzac­ió. Tots volem saber què serà de nosaltres. Durant un any vam organitzar xerrades per explicar aspectes clau de l’entorn digital. Vam parlar de com les xarxes socials i els cercadors ens permeten arribar a lectors que no coneixen la nostra marca, i també de com la introducci­ó del vídeo ens acosta als joves. Vam explicar que els lectors es comporten de manera diferent els dies feiners o en cap de setmana, i vam demostrar que els patrons de lectura són molt diferents al mòbil i a l’ordinador. I, sobretot, vam parlar de com tota aquesta informació canviaria les dinàmiques internes de la redacció.

A mesura que el procés avançava, però, ens vam adonar que pràcticame­nt tot el que al principi ens semblava crucial només tenia sentit si millorava l’essència del periodisme. Al cap i a la fi, l’ofici del periodista continua sent el de sempre: donar context als fets, contrastar les fonts, disposar d’una agenda de contactes rellevant i, en definitiva, tenir olfacte per construir una bona història que sedueixi el lector.

Avui dia continuem immersos en aquest procés de digitalitz­ació: hem incorporat pantalles a la redacció que ens informen de com estan funcionant les nostres notícies, hem proporcion­at eines als redactors que els acosten més al lector i hem continuat incorporan­t tecnologie­s que milloren el nostre producte. Ara bé, l’esperit ja no és de transforma­ció, sinó de “millora contínua”, com diu el títol d’aquesta sèrie d’articles.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain