La Vanguardia (Català)

Els altres brots que tem Àfrica

L’aturada de programes de vacunació per la Covid-19 deixa 80 milions de nens en risc de contreure xarampió, diftèria o pòlio

- JUAN MANUEL GARCÍA

Al Moçambic rural, el canhoeiro (marula), un arbre que creix de manera silvestre en bona part de l’Àfrica subsaharia­na, és un bé de primera necessitat. D’una banda, proveeix de llenya i fruits –però també d’un licor que fa estralls entre la població jove i empobrida–. De l’altra, la seva copa ampla i espessa proporcion­a una ombra poderosa que té diverses utilitats: serveix com a aula per a les escoles sense recursos, com a punt de congregaci­ó de les tradiciona­ls reunions tribals en què es prenen moltes decisions importants per a aquestes comunitats i com a clínica mòbil on van periòdicam­ent totes les famílies que no tenen cap altra manera de desplaçar-se als centres sanitaris del territori que no sigui caminar desenes de quilòmetre­s sota un sol abrasador i amb els seus fills a sobre.

Tot i això, fa tres mesos que ningú no va a passar consulta sota l’arbre de les vacunes de Mahulane (a Moamba, districte de la província de Maputo).

L’última vegada va ser a començamen­ts de març, en una sessió de vacunació de rutina de què va ser testimoni directe La Vanguardia i en què prop de 200 persones van rebre atenció mèdica. En aquestes sessions s’administre­n pastilles contra la malària, una de les malalties amb més índex de mortalitat al món, i es presten serveis de salut sexual i reproducti­va a les dones.

La majoria dels pacients, no obstant això, són menors a qui s’immunitza contra malalties mortals prevenible­s, com la diftèria, el xarampió, la poliomieli­tis, la rubèola, la diarrea o el VIH.

L’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS), l’Unicef i Gavi (una associació mundial entre el sector públic i el privat que proporcion­a vacunes als països més pobres del món) han advertit aquesta setmana que 80 milions de nens estan en risc de contreure aquestes malalties a causa de la interrupci­ó dels programes d’immunitzac­ió per la crisi del coronaviru­s.

Segons les dades de les mateixes organitzac­ions, aquests serveis de salut s’han interrompu­t totalment o parcialmen­t en 68 dels 129 països (53%) en via de desenvolup­ament de què es tenen dades. És una situació que no té precedents des que l’OMS va crear el Programa Ampliat d’Immunitzac­ió (EPI) el 1974.

“La immunitzac­ió és l’eina de prevenció més poderosa i fonamental de la història de la salut pública”, va dir el doctor Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, director general de l’OMS. “La interrupci­ó d’aquests programes amenaça d’aturar dècades de progrés en la lluita contra malalties tractables mitjançant les vacunes”.

Experts com ara el metge Seth Berkley, director general de Gavi, tenen por que en continents com Àfrica les morts per còlera, rotavirus o diftèria superin amb escreix les de la Covid-19. “Al llarg de la història no s’havia aconseguit mai protegir tants nens i tants països del món de malalties prevenible­s. Aquest immens avenç ara està en risc.

Podrien ressorgir malalties com el xarampió o la poliomieli­tis”, adverteix.

De moment Àfrica ha contingut la propagació del coronaviru­s. Segons l’últim balanç que han ofert els Centres per al Control de Malalties d’Àfrica (CDC), s’han registrat al voltant de 125.000 contagis i 3.600 morts en tot el continent, unes xifres molt allunyades de les que presenten els països més castigats per la pandèmia.

La situació és més preocupant en altres zones d’acció dels programes de vacunes, com ara Amèrica Llatina o alguns països del Sud-est Asiàtic.

Però en cap cas encara no es poden comparar amb el cost en vides humanes que han causat epidèmies molt recents que han passat pràcticame­nt desaperceb­udes per a l’opinió pública. Sense anar gaire lluny, des de mitjans del 2018 un brot massiu de xarampió assola la República Democràtic­a del Congo. L’epidèmia es va declarar –tard– el juny del 2019. Des d’aleshores se n’han confirmat més de 310.000 casos i més de 6.000 víctimes mortals, la major part de les quals eren nens. Al mateix país continua actiu des de mitjans del 2018 –malgrat que s’està a punt de controlar– un brot de la malaltia infecciosa més letal del món, l’ebola.

L’impacte de malalties com ara el paludisme (malària) als països en via de desenvolup­ament és molt superior. L’últim informe de l’OMS, publicat el 2019, en declarava 228 milions de casos detectats i més de 400.000 morts arreu del món. La immensa majoria de les víctimes eren menors de 5 anys i nou de cada deu eren africanes (la meitat d’elles, nigerianes).

Aquestes xifres serveixen per analitzar amb perspectiv­a què implica una emergència sanitària als països més pobres. La paralitzac­ió del trànsit aeri a causa de la pandèmia del SARS-CoV-2 pot empitjorar aquesta situació. Els avions que transporte­n les vacunes han deixat d’arribar. Les últimes setmanes de març un 80% dels vols que traslladav­en medecines i materials sanitaris a l’Àfrica van ser cancel·lats.

Els col·laboradors estrangers de l’àmbit de la salut que donen suport als treballado­rs locals tampoc no es poden desplaçar, i els sanitaris sobre el terreny no s’atreveixen a administra­r vacunes perquè no tenen prou subministr­aments i els falten equips de protecció. A més, molts d’ells han estat derivats per donar resposta a l’alerta sanitària de la Covid-19. El pànic a contagiar-se del nou virus també fa efecte a les famílies africanes, poc informades de l’abast de la crisi. Molts pares tenen por de portar els fills als centres de salut.

I fins i tot hi ha un problema addicional relacionat amb una possible propagació tardana del coronaviru­s al continent africà: “Reiniciar els programes de vacunació és crucial per garantir la infraestru­ctura necessària per implementa­r una eventual vacuna de la Covid-19 a escala mundial”, assenyala el doctor Berkley.

La paradoxa és que van ser els mateixos experts internacio­nals en salut pública –incloent-hi els de l’OMS– que van recomanar a l’inici de la pandèmia suspendre les campanyes de vacunació massiva per impedir la transmissi­ó del virus entre poblacions rurals i desfavorid­es. Però ara sospiten que sigui pitjor el remei que la malaltia i ja han elaborat una guia per reprendre els programes d’immunitzac­ió massiva.

“No podem permetre que la nostra lluita contra una malaltia vagi en detriment del progrés a llarg termini en la nostra lluita contra altres malalties”, manifesta Henrietta Fore, directora executiva de l’Unicef. “Tenim vacunes efectives contra el xarampió, la pòlio o el còlera. Si bé les circumstàn­cies poden requerir que interrompe­m temporalme­nt alguns esforços d’immunitzac­ió, aquests programes s’han de reiniciar com més aviat millor, o correm el risc de canviar un brot mortal per un altre”, afegeix.

Les campanyes de vacunació contra la poliomieli­tis i el xarampió han resultat particular­ment afectades. Almenys en 38 països s’han suspès els programes contra la pòlio, i en uns altres 27 s’han cancel·lat les missions per combatre el xarampió.

Aquesta setmana serà decisiva per determinar la resposta global a l’amenaça que plana sobre els països de baixos ingressos. A partir del 4 de juny se celebra a Londres (Regne Unit) la cimera mundial sobre les vacunes, que reunirà els principals dirigents internacio­nals.

Les decisions sobre les mesures que ajudin a atenuar l’impacte que ha causat la pandèmia en els programes d’immunitzac­ió poden salvar milions de vides. Un milió i mig de menors de 5 anys moren cada any a causa d’afeccions prevenible­s amb la vacunació en països com Nigèria, que just abans d’esclatar la crisi de la Covid-19 estava a punt de convertir-se en l’últim territori africà de ser certificat com a lliure de poliovirus salvatge.

Una altra qüestió important és com afectarà el tercer món la cursa mundial per finançar les recerques per descobrir una vacuna contra el coronaviru­s. Ja és conegut de sobra per tothom: no sempre es fabriquen les vacunes més necessàrie­s, sinó les més rendibles.

La parada amenaça dècades de progrés en la prevenció de les causes principals de la mortalitat infantil

Més de 6.000 morts per xarampió al Congo en un any: el doble que la Covid-19 al continent africà

1,5 milions de menors de 5 anys moren cada any a causa d’afeccions que es podrien prevenir amb la vacunació

 ??  ??
 ??  ?? Ajuda sanitària per a les zones
rurals. Dues treballado­res sanitàries transporte­n les vacunes que administra­ran
a pacients d’una zona rural de Moçambic que no tenen cap manera de desplaçar-se fins a un centre de salut
Ajuda sanitària per a les zones rurals. Dues treballado­res sanitàries transporte­n les vacunes que administra­ran a pacients d’una zona rural de Moçambic que no tenen cap manera de desplaçar-se fins a un centre de salut
 ??  ?? visites mèdiques en grup on van desenes de famílies que no poden accedir fàcilment als hospitals Julia Jaime (20) i Erish (4) Cada tres mesos camina durant dues hores amb el seu fill a sobre per rebre atenció mèdica; viuen a casa dels seus pares amb el seu marit, que només té feines temporals com a agricultor
visites mèdiques en grup on van desenes de famílies que no poden accedir fàcilment als hospitals Julia Jaime (20) i Erish (4) Cada tres mesos camina durant dues hores amb el seu fill a sobre per rebre atenció mèdica; viuen a casa dels seus pares amb el seu marit, que només té feines temporals com a agricultor
 ?? FOTOS: ISAAC GRIBERG / GAVI / ISAAC GRIBERG ?? Sota l’arbre
A les poblacions més remotes de Moçambic, el personal sanitari de les clíniques rurals organitza
FOTOS: ISAAC GRIBERG / GAVI / ISAAC GRIBERG Sota l’arbre A les poblacions més remotes de Moçambic, el personal sanitari de les clíniques rurals organitza
 ??  ?? Laurinda (26) i Daniel (2 i mig) Triga de sis a vuit hores a arribar a l’hospital més proper a casa seva; somia construir el seu propi habitatge a Mahulane (Moçambic) amb el material que recull del carrer el seu marit
Laurinda (26) i Daniel (2 i mig) Triga de sis a vuit hores a arribar a l’hospital més proper a casa seva; somia construir el seu propi habitatge a Mahulane (Moçambic) amb el material que recull del carrer el seu marit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain