La Vanguardia (Català)

Cartes per als presos

L’atenció religiosa en presons com Puig de les Basses es fa a distància

- BÀRBARA JULBE

No es permeten les visites ni les activitats externes. L’espai de recollimen­t setmanal en el mòdul educatiu, punt de trobada d’altres confession­s, a més de la catòlica, també s’ha interrompu­t. La missa del mes, les lectures de l’Evangeli, les reflexions sobre el sentit de la vida... Tot s’ha aturat. El centre penitencia­ri Puig de les Basses de Figueres ha tancat les portes a les propostes d’entitats col·laboradore­s i de voluntaria­t, com l’atenció religiosa, per blindar-se davant el coronaviru­s.

Un canvi difícil de gestionar per a aquells reclusos que mantenien un contacte continuat amb el sacerdot Pere Lluís Aymerich i el seu equip de vuit voluntaris. Davant aquest buit i per continuar donant un suport espiritual, les cartes s’han convertit en la via per salvaguard­ar la distància: missives amb segell, les que es tiren a la bústia, que triguen uns dies a arribar i que quan el destinatar­i les obre té una altra sensació més agradable que la de llegir un correu electrònic.

“En les cartes, preguntem com estan, els escrivim paraules encoratjad­ores d’ànim, els convidem a l’oració, a resar el Parenostre assaborint cada paraula, cada frase”, detalla Aymerich. Al cap d’una setmana d’enviar-ho, ja van arribar les primeres respostes. “Els reclusos ens deien que se sentien agraïts perquè algú pensava en ells i els recordava. D’altres, en canvi, no han contestat per dificultat­s de temps o perquè el fet d’escriure els suposa un esforç, entre altres raons”, exposa. Fins ara s’han enviat cartes a 35 presos, tres a cada un, i els que han respost a més se’ls ha contestat.

Poc després d’iniciar aquesta correspond­ència, amb el confinamen­t i a causa del fet que alguns dels voluntaris de l’equip religiós són persones d’edat avançada, van sorgir els primers inconvenie­nts. Segons explica aquest sacerdot d’atenció religiosa a la presó, “per a la nostra gent sortir a tirar una carta suposava un problema. Així que vam veure la necessitat d’enviar algunes missives en format digital al correu electrònic del centre penitencia­ri”. “Això ens ha facilitat la feina. Podíem mantenir les dues coses: la tramesa i el contacte. L’utilitzem sobretot per a les circulars amb informació genèrica. Els interns prefereixe­n la correspond­ència tradiciona­l. Si reben l’escrit de l’exterior els agrada més que si ve com un imprès que porta un funcionari per a ells. A més la carta és més confidenci­al”, afegeix aquest rector de les parròquies de Darnius, Agullana i Maçanet de Cabrenys, entre d’altres.

“En les missives, preguntem als reclusos com estan i els convidem a l’oració”

Cada membre de l’equip s’ha encarregat d’enviar cartes personals a determinad­es persones assídues a les trobades. Ara treballen en la redacció d’altres per enviar als interns que es van absentar. “Tenim un grup que l’últim mes va deixar d’assistir-hi i volem dirigir-nos a ells per poder mantenir la relació, que sàpiguen que els tenim presents i poden també comptar amb nosaltres”, comenta el capellà.

En una de les cartes que van arribar al Bisbat de Girona, un reclús expressava les seves sensacions i destacava l’aportació del sacerdot Ramon Oller, mort durant el confinamen­t i que formava part també de l’equip. El pres lamentava la situació de no poder acomiadar-lo com mereixia un “home tan bo”. Emocions que alleugen pel fet d’escriure-les i fins i tot podrien arribar a verbalitza­r-se amb Aymerich o un altre voluntari si fos necessari, ja que l’equip religiós, mentre no pugui accedir a la presó, s’ha ofert també a trucar per telèfon als interns que no reben trucades externes. Si no les tenen, ells les hi ofereixen.

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? El sacerdot Pere Lluís Aymerich davant la presó Puig de les Basses de Figueres
PERE DURAN / NORD MEDIA El sacerdot Pere Lluís Aymerich davant la presó Puig de les Basses de Figueres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain