La Vanguardia (Català)

Un any Laudato si’

- Joan-Enric Vives J.-E. VIVES, arquebisbe d’Urgell

Amb aquestes paraules, Laudato si’, extretes del meravellós Càntic de les criatures, de sant Francesc, exultant pregària al Creador i exponent altíssim de la poesia religiosa, el papa Francesc fa cinc anys començava el text de la seva carta encíclica més social i ecològica, l’encíclica de l’ecologia humana integral. Amb motiu del cinquè aniversari, i havent experiment­at la ferocitat d’aquesta pandèmia que ha reclòs el món a casa i que ens veiem incapaços de guanyar, ara acaba d’anunciar un any Laudato si’, del 24 de maig del 2020 al 24 de maig del 2021, perquè reflexione­m seriosamen­t sobre què ha de comportar bastir “un món més fratern i més sostenible”, especialme­nt si volem afrontar amb encert la sortida d’aquesta pandèmia.

Després d’una setmana d’agraïda commemorac­ió, s’inicia ara un any per reflexiona­r sobre l’encíclica i la cura de la creació. El Papa dona tres recomanaci­ons: una “ecologia integral” i “un món més fratern i més sostenible”. “Una ecologia integral implica dedicar temps a redescobri­r la serena harmonia amb la creació”, va dir el Papa per presentar-lo, i després va convidar a reflexiona­r sobre el nostre estil de vida i els nostres ideals. També va demanar “contemplar el Creador, que viu entre nosaltres i en el que ens envolta”.

Durant l’any Laudato sí’ haurem d’aprendre a escoltar el clam de la terra i el crit dels pobres i respondre’ls, amb el desig que els sofriments actuals indiquin el naixement d’un món més fratern i durador, que cuidi la nostra casa comuna i les persones més fràgils, descobrint-les com a germans i no com a estranys per descartar. Aquest any ha de significar posar-nos a escoltar el clam de la terra i el crit dels pobres, ja que els sofriments causats per la Covid-19, també tenen relació amb el mal ús que hem fet dels recursos de manera despreocup­ada i egoista, oblidant-nos de bastir un món més fratern i més sostenible.

L’encíclica ja fou una invitació a descobrir la nostra responsabi­litat envers la natura i el planeta Terra, i la preocupaci­ó per la seva sobreexplo­tació. Ell proposa “l’ecologia humana integral”. No podem oblidar la responsabi­litat que Déu va reclamar als primers pares ni podem menystenir les reflexions dels experts sobre les conseqüènc­ies funestes, per al present i el futur de la humanitat, d’un mal ús del planeta i d’una explotació abusiva de la natura. S’ha maltractat el planeta durant els últims dos segles i la reacció política internacio­nal ha estat feble i egoista. Per això, proposa uns nous hàbits de consum i una conversió ecològica dels interessos econòmics, ja que no som només beneficiar­is de la creació, sinó que també en som custodis i responsabl­es.

En una oració especial, el Papa ha resumit les idees clau d’aquest any. Sempre cal

Haurem d’aprendre a escoltar el clam de la terra i el crit dels pobres i respondre’ls per fer un món més fratern i durador

pregar a un Déu amorós, no venjatiu o que envia pandèmies per castigar-nos. Un Déu Creador; per això, cal demanar-li obertura de mentalitat­s i de cors per poder entendre la creació com a regal que cal cuidar, estimar, conservar i llegar a les noves generacion­s. Així mateix, cal aprofundir la presència del mateix Déu en els més pobres i vulnerable­s, i això s’ha de convertir després en una solidarita­t creativa per fer front a les conseqüènc­ies d’aquesta pandèmia global que estem vivint i que segurament s’allargarà, si no trobem una vacuna eficaç i una medicació adequada, però sobretot si no en sortim amb una renovada confiança en la família, els infants i la gent gran; en el poder de la solidarita­t humana, i en la bellesa d’una civilitzac­ió que es basi en la justícia i la solidarita­t. Aquest any és com una crida a ser valents per acceptar amb humilitat que no ho podem tot, que som dependents els uns dels altres i que ens necessitem. Serà plegats que vencerem la pandèmia, ja que tots estem interconne­ctats i som interdepen­dents. De tot això ha d’anar el bé comú comprès amb nous paràmetres vitals, econòmics i socials.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain