La Vanguardia (Català)

Una societat que descarta la gent gran no té futur

- Jaume Castro

La Covid-19 ha posat fi a la vida de bona part d’una generació que després de la guerra va treballar per la reconstruc­ció i la democràcia. Han desaparegu­t silenciosa­ment sense l’agraïment i l’afecte que mereixen. Ha estat un veritable drama humà que ens fa esgarrifar i ha evidenciat una fragilitat estructura­l de la nostra societat que ha vist ressorgir la solidarita­t cap als més vulnerable­s, l’excel·lència mèdica i la qualitat del personal sanitari.

Però més de la meitat dels morts per coronaviru­s a Europa vivien en residèncie­s. Hi ha una cosa que no funciona! A Espanya un 4% de les persones de més de 65 anys viuen en residèncie­s, i allà han mort més de la meitat de tots els morts per coronaviru­s, més de 19.000 persones. Durant el confinamen­t s’ha mostrat dramàticam­ent la incapacita­t d’aquestes estructure­s de salvaguard­ar les vides més febles. Abans de la pandèmia havíem tancat els ulls per no veure-ho i no haver d’afrontar una veritat incòmoda. Estàvem construint una societat utilitaris­ta que aïllava els més fràgils en institucio­ns costoses i ingrates, perquè estan més sols. Alçant la bandera d’una suposada eficàcia es va construir un sistema d’atenció a la gent gran poc respectuós amb la seva dignitat i la seva voluntat, perquè volen quedar-se a casa.

Les dramàtique­s xifres de morts a les residèncie­s no s’haurien donat si no s’hagués obert pas la idea que es poden sacrificar les vides de la gent gran en benefici d’altres. La cara més fosca de la “cultura del descart” ha aparegut durant la pandèmia. No hi ha hagut una sanitat per a tothom, basada en l’ètica democràtic­a i humanitàri­a que consisteix a no fer distinció de persones. Al seu lloc ha aparegut una “sanitat selectiva”, en què la gent gran es considera una víctima acceptable.

Commociona­ts per aquesta mortaldat i per demanar una sanitat per a tothom ha sorgit la crida internacio­nal “sense gent gran no hi ha futur”. Impulsat per Andrea Riccardi, fundador de la Comunitat de Sant’Egidio, aquesta declaració ja l’han signada milers de persones, com l’expresiden­t de la Comissió Europea R. Prodi, el filòsof J. Habermas, el sociòleg M. Castells o l’economista Jeffrey Sachs (per noves adhesions a la web Santegidio.org).

Pensar que la nostra societat no es pot permetre massa gent gran perquè és massa costosa i no és productiva és una aberració. Si rebaixem el valor de la vida fràgil i feble dels més grans, ens preparem per devaluar totes les vides i acceptem simplement una cultura de mort.

Si volem que prevalgui la lògica de la vida hem de canviar aquesta cultura. Un plantejame­nt utilitaris­ta ja sabem on ens ha portat. El principi de salvar una vida sempre és costós. Però per conservar el que hem conquerit les últimes dècades hem d’invertir en la sanitat pública i no pas considerar una mala inversió les polítiques de prevenció. Els principis d’igualtat de tractament i de dret universal a l’assistènci­a sanitària són indiscutib­les per tenir una sanitat per a tothom, sense exclusions.

Construir una societat en què la benedicció d’una llarga vida no es converteix­i en una maledicció d’un final miserable no és difícil d’imaginar. Per a qui és autosufici­ent o té petits problemes de salut o de dependènci­a (com sol passar amb la majoria de la gent gran) no serveix la residència tradiciona­l, hi ha alternativ­es menys costoses que permeten viure, segurament, més i millor. El model actual basat en la institucio­nalització de la gent gran no funciona, no és sostenible i deixa els avis sols. Cal fer una profunda reflexió: un canvi de mentalitat i de model.

La gent gran vol i pot quedar-se a casa si som capaços de construir xarxes de solidarita­t i proximitat perquè estiguin acompanyat­s i atesos. Les convivènci­es, cohousing (habitatges privats però amb una sèrie de serveis comuns i planejada i gestionada pels seus residents), pisos tutelats o cases familiars ja són una realitat. En qualsevol cas, cal potenciar l’assistènci­a domiciliàr­ia i una integració necessària entre l’atenció social i sanitària en l’àmbit territoria­l. La gent gran i els seus familiars necessiten ajuts econòmics i els serveis necessaris per fer-ho possible, i disposar de persones que els cuidin.

Com a societat ens hem de plantejar aquest canvi de model i aprendre a viure d’una manera diferent, sense aïllar els nostres avis. Perquè a través de tot aquest malestar s’ha imposat una certesa: una societat que deixa morir la gent gran no té futur.

Els avis volen i poden quedar-se a casa si som capaços de construir xarxes de solidarita­t i de proximitat Si rebaixem el valor de la vida fràgil dels més grans, devaluem totes les vides i acceptem una cultura de mort

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain