La Vanguardia (Català)

El Jardí dels Tarongers repren la programaci­ó de clàssica el 19 juny

- MARICEL CHAVARRÍA

Comencen a revifar les programaci­ons de música clàssica, si més no en format de cambra, que és a hores d’ara l’únic possible segons les fases de desescalad­a del confinamen­t pel coronaviru­s. El festival Jardí dels Tarongers, que se celebra a la primavera i l’estiu a la Casa Bartomeu de Pedralbes, a Barcelona, i que va reobrir el 2014 gràcies a l’Associació Jardí dels Tarongers i el Consell Català de la Música, proposa concerts a partir del 19 de juny.

“Ho farem a l’espai dels mateixos jardins per tal de poder complir amb les normes de les disposicio­ns actuals sobre la pandèmia, ja que als jardins tenim una capacitat per a més de 400 persones i, per tant, hi podrem rebre fins a 200 persones de públic amb la seguretat exigida”, diu Josep Maria Busquets, promotor cultural que presideix el Consell Català de la Música.

Els orígens d’aquesta iniciativa cal buscar-los a mitjan segle XX, quan Barcelona encara no havia tingut temps de reiniciar la vida cultural i Josep Bartomeu, melòman i mecenes musical, va posar a disposició de la ciutadania el Jardí dels Tarongers, “una oferta equiparabl­e a les millors sales de concerts d’Europa d’aquell temps”, segons indica el cicle. “Els qui ens ho podem organitzar no hem de deixar la ciutat orfe d’activitats musicals en la mesura del possible”, afegeix Busquets.

La programaci­ó, que també vol ser un mostrador de joves intèrprets, és la que estava prevista però suprimint espectacle­s amb corals o orquestra. Arrencarà el 19 de juny amb el Quintet Quatre + 1, format per músics de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, amb un programa que titulen Entre danses i que inclou música d’Agay, Mancini, Bizet, Granados, Albéniz o Toldrà.

La flautista Elisabeth Franch i el compositor i pianista Albert Ginovart protagonit­zaran el concert del 26 de juny, amb sonates del mateix Guinovart i de César Frank. El seguirà el Moana Quartet, una formació nascuda al Conservato­ri del Liceu l’any 2013 que es va perfeccion­ar amb el violoncel·lista Arnau Tomàs del Quartet Casals. Aborden tant repertori clàssic com contempora­ni, i tocaran des de Boccherini fins a Philip Glass passant per Txaikovski, Ravel, Dvorak, Xostakòvit­x i el Concerto Palladio de Karl Jenkins (3 de juliol).

La setmana següent, dia 10, actuarà el duo de violoncel i violí Marta Pons i Òscar Vilaprinyó, amb un programa que inclou les 4 invencions per a dues veus de Bach. I el 24 es representa­rà La bohème de Puccini en versió semiesceni­ficada i amb la soprano Núria Vila (Mimì) i el tenor Facundo Muñoz (Rodolfo) com a protagonis­tes.

Tot això amb ús obligatori de mascareta durant el concert, desinfecci­ó de mans a l’entrada, distanciam­ent físic, cap programa de mà i desinfecci­ó abans i després del concert. “De moment, no hi haurà copa de cava al final del concert”, diuen.

El festival continuarà al setembre, amb actuacions del pianista Joan Ramon Company, el Quartet Vela de Vents, el Trio Blanchard i, ja a l’octubre, la pianista Sabina Martínez o el baríton Xavier Fernández en un recital d’àries d’òpera.

 ?? . ?? El Jardí dels Tarongers
. El Jardí dels Tarongers

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain