La Vanguardia (Català)

La Diputació de Barcelona llança un pla de xoc cultural de 2,2 milions

La institució mantindrà malgrat la crisi els 106 milions que dedica a la cultura

- JUSTO BARRANCO

La Diputació de Barcelona llança el seu propi pla de xoc cultural per ajudar el sector a sobreviure a la crisi causada pel coronaviru­s. La institució supramunic­ipal ha decidit posar en marxa el seu pla d’ajuts al sector amb la doble intenció que els creadors puguin sobreviure aquests mesos i els ajuntament­s puguin continuar programant cultura. Seran 2,2 milions que aniran a la compra de llibres per a les bibliotequ­es en llibreries de proximitat, a les sales de teatre públiques perquè puguin afrontar obrir amb només un terç de l’aforament, a programar cultura a les festes majors i, sobretot, a la creació d’una plataforma audiovisua­l que emetrà obres de teatre, concerts i arts visuals de creadors catalans a través dels canals de la Xarxa Audiovisua­l Local; i pagaran directamen­t les companyies i els artistes pels enregistra­ments de les seves creacions perquè es puguin mantenir durant aquest temps.

El responsabl­e de Cultura de la Diputació i alcalde de Tordera, Joan Carles García Cañizares, recorda que la institució barcelonin­a ja compleix amb escreix anualment el que demana el món cultural. La Diputació de Barcelona no dedica a cultura el 2% del pressupost que demana el sector, sinó ni més ni menys que un increïble 12%. En total, 106 milions d’euros que van a institucio­ns com l’Institut del Teatre, el CCCB, el Museu Marítim, el Teatre Lliure, la xarxa de bibliotequ­es provincial­s o la difusió d’arts escèniques per les diferents localitats.

Un pressupost que, explica García Cañizares (JxCat), han aconseguit mantenir durant aquesta crisi en comptes de desviar a altres àrees els diners que no s’han pogut utilitzar aquests mesos d’inactivita­t i que els permet ara fer servir 2,2 milions –que, afirma, es poden ampliar– en aquest pla de xoc. Un pla que destinarà per exemple 600.000 euros a crear una plataforma audiovisua­l de consum de continguts culturals –arts escèniques, música, arts visuals– que busca compensar les rescission­s de contractac­ions que han patit les companyies a causa de la Covid-19. Una iniciativa amb la Xarxa Audiovisua­l Local que cerca d’una banda, diu García Cañizares, que les companyies i artistes tinguin recursos, però també que la població no perdi l’hàbit de veure cultura, en aquest cas a través de les television­s locals. La proposta ha estat ben acollida pel sector de les petites companyies teatrals, que indiquen que la mateixa Generalita­t es podria haver atrevit a dur a terme un projecte similar en acord amb TV3.

El pla de xoc de la Diputació també preveu 130.000 euros per a l’adquisició en llibreries de proximitat de fons per a les bibliotequ­es, i 90.000 més perquè adquireixi­n nous títols i llicències de recursos electrònic­s. S’obrirà una convocatòr­ia de subvencion­s adaptades al nou escenari d’activitat cultural per 700.000 euros i hi haurà una aportació de 400.000 euros més perquè els equipament­s culturals multifunci­onals públics puguin programar i reprograma­r les obres cancel·lades per la pandèmia.

En aquest sentit, el responsabl­e de Cultura de la Diputació recorda que ara els teatres municipals no podran obrir amb més d’un terç d’aforament, i això els suposarà un greu problema a la taquilla. Per ajudar-los que malgrat això els sigui possible obrir, la Diputació pagarà un 20% o 25% del que hauria estat la taquilla total, i els ajudarà a arribar a gairebé un 60%. I explica que estan pensant ajuts també per als ateneus de moltes localitats, que són l’únic teatre que tenen. A més, llancen la campanya “Una altra Festa Major és possible”, amb la qual ajudaran que les festes majors municipals continuïn tenint cultura pagant la instal·lació a l’aire lliure de pantalles o escenaris per a cinema, música en viu o teatre que es podrien veure des de cotxes.

Per la seva banda, els museus disposaran de 100.000 euros per desenvolup­ar eines de difusió que captin nous públics. I perquè els diners arribin com més aviat millor s’avançarà fins al 50% del pagament de les subvencion­s, es flexibilit­zaran les condicions de les convocatòr­ies d’ajuts en curs i es pagaran els serveis prestats en un màxim de 30 dies. Es tracta, diu García Cañizares, que “no s’enfonsin els petits creadors aquests mesos i desaparegu­i la cultura més propera”. “Els ajuntament­s i la Diputació tenen molts diners estalviats i cal posar-los a treballar, ja ho recuperare­m quan es recuperi l’economia”, conclou.

Ajudaran els artistes comprant continguts de teatre, música i art per a la Xarxa Audiovisua­l Local

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Una imatge de l’edifici de la Diputació de Barcelona a l’encreuamen­t de rambla Catalunya i Diagonal
LLIBERT TEIXIDÓ Una imatge de l’edifici de la Diputació de Barcelona a l’encreuamen­t de rambla Catalunya i Diagonal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain