La Vanguardia (Català)

El futbol postpandèm­ia

- Àlex Delmàs

El que semblava molt complicat fa unes setmanes ja és gairebé una realitat. La Lliga es tornarà a reprendre i els equips es preparen contra rellotge per afrontar la part més decisiva de la temporada. Però serà un final de curs ple de trampes i hàndicaps. Així doncs, toca posar el focus en tots i cadascun dels protagonis­tes. Com afronten aquesta tornada a la competició els futboliste­s? Quins són els principals objectius dels entrenador­s? Seran decisius els preparador­s físics? Com repercutir­à tot això en la pròxima temporada?

Hem parlat amb un jugador, un tècnic, un preparador físic i un director esportiu. Què és el que imposa més respecte d’aquesta tornada a la competició? En què pot ser una oportunita­t? Les respostes, molt interessan­ts.

RESPECTE I CONFIANÇA A PARTS IGUALS.

“Cada córner, cada cos a cos... De risc zero no n’hi ha i el futbol és un esport en què el contacte és constant. No tenim por de possibles contagis, però sí respecte”, diu Enric Gallego, futbolista de l’Osasuna, que també deixa molt clar: “Confiem plenament en els especialis­tes sanitaris”. Pel que fa a l’equip, el quadre de Pamplona s’està preparant per al que entenen que serà un condiciona­nt per a ells: jugar sense públic. “El Sadar ens dona un plus important en situacions dels partits difícils, però ja ens hi adaptarem”.

Pel davanter, el millor de tot és poder reprendre la competició: “Tot el que està passant ens ha de fer valorar el dia a dia”. I afegeix: “Personalme­nt estava molt bé abans de l’aturada i tenia continuïta­t, però palpo que la il·lusió per poder tornar a jugar és general”. Ho resumeix de manera simple: “Ja tenim ganes de tornar-nos a sentir futboliste­s!”.

DE NO JUGAR, A COMPETIR CADA TRES DIES.

Jugadors i entrenador­s coincideix­en en com condiciona la impossibil­itat de jugar abans de la represa. “Passarem de ni poder jugar partits amistosos a competir cada tres dies. La manera com els futboliste­s encaixin físicament i mentalment aquest canvi és el que més em preocupa”, afirma Òscar García Junyent, entrenador del Celta de Vigo. I és que els que hem jugat a futbol sabem que el veritable ritme competitiu només el donen els partits. A més, per al conjunt gallec, cada punt serà vital, ja que està un punt per sobre del descens.

En aquesta pandèmia no hi ha res de positiu, però Òscar García té molt clar què al conjunt de Vigo li pot anar bé. “Primer de manera telemàtica i després en grups reduïts he tingut temps de treballar aspectes tàctics que no havia pogut treballar des que vaig arribar, tot i que no és la millor manera per assimilar-ho”. I és que no s’ha d’oblidar que, per a una idea de joc basada en el joc de posició com la que té el tècnic, el temps per poder transmetre­ho és fonamental. Cal tenir present que Òscar García va agafar el comandamen­t el novembre de l’any passat i amb l’equip situat en posicions de descens. I, en aquest sentit, crec que el Celta és un dels equips en què és possible que s’apreciï una millora considerab­le.

ASSUMIR LESIONS COM A PART DEL JOC.

Les lesions poden marcar tantes diferèncie­s com els mateixos entrenador­s. Els preparador­s físics estan tenint i tindran un paper determinan­t en les onze jornades que falten. “La meva màxima preocupaci­ó és minimitzar les lesions, perquè n’hi haurà. És més, estem preparats per a una allau de problemes físics, perquè no només vindran lesions pròpies de la densitat competitiv­a sinó que no disposarem del temps necessari per recuperar les que es produeixin. Ho tenim tan clar que ho preveiem com una part del joc en aquest final de temporada”, diu Jaume Bartés, preparador físic de l’Espanyol. Alhora fa una reflexió interessan­t com a factor positiu en clau espanyolis­ta: “Comença una Lliga nova; també en el terreny mental, i això ens dona una oportunita­t. La llarga inactivita­t ha fet que tots hàgim aconseguit netejar tot allò que tenia de negatiu la temporada per a nosaltres, i l’energia és diferent. Podem veure un equip nou”.

L’ESTRÈS DE LA PLANIFICAC­IÓ.

“Tot és tan incert que, sigui quan sigui, serà el mercat de fitxatges més difícil dels últims temps, sens dubte”. Així de contundent es mostra Quique Cárcel, director esportiu del Girona i un dels millors secretaris tècnics del moment. “Hi haurà dos condiciona­nts molt importants: el temps i els diners. No sabrem fins a quin punt aquesta pandèmia repercutir­à realment en l’economia dels clubs. Però encara serà més limitant tenir un termini de mercat molt més curt. Això augmentarà la complexita­t dels acords i multiplica­rà l’estrès de les negociacio­ns. I l’estrès d’una decisió és el principal enemic de qualsevol director esportiu”. Amb tot plegat s’intueix un pròxim mercat interessan­t: sobresorti­ran els millors.

En l’àmbit positiu, Cárcel es queda amb les sinergies i innovacion­s que aquesta situació ha provocat; en concret, amb les noves vies de comunicaci­ó a què ha obligat la situació. “Crec que les reunions han estat molt més productive­s. El fet d’haver estat diverses setmanes sense la pressió del dia a dia de la competició també ens ha permès fer una cosa que és vital per a qualsevol direcció esportiva: marcar la direcció futura a què es vol arribar”.

Una tornada a la competició plena de dubtes, d’oportunita­ts i amb un alt percentatg­e d’incertesa. Una tornada a la competició apassionan­t. Arriba el futbol postpandèm­ia.

 ?? LA LIGA / EFE ?? Vicente Moreno fa una xerrada als jugadors del Mallorca, primer rival del Barça, durant l’etapa prèvia a la represa de la Lliga
LA LIGA / EFE Vicente Moreno fa una xerrada als jugadors del Mallorca, primer rival del Barça, durant l’etapa prèvia a la represa de la Lliga
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain