La Vanguardia (Català)

La revolució tecnològic­a accelera

Fa tres anys que es va crear el Barça Innovation Hub, un gran laboratori destinat a millorar el rendiment de l’esportista

- JOAN JOSEP PALLÀS

“Són matemàtics. Treballen allà dalt, a la tercera planta”, deia satisfet anys enrere Ramon Canal, director dels serveis mèdics del FC Barcelona, amb una obligada discreció avui ja prescrita. Anònims, compartint espai amb Messi i companyia a la ciutat esportiva de Sant Joan Despí, el club blaugrana, pioner, havia integrat dins el seu ecosistema d’alt rendiment un grapat de joves acabats de sortir de la facultat amb un brillant expedient acadèmic. I els havia situat a la part alta d’un dels edificis de la nova Masia. Avui ja en són set. Als matemàtics se’ls han afegit informàtic­s i enginyers. El seu punt fort són els algoritmes.

Aquella raresa ho ha deixat de ser. Aquell cau d’experiment­ació científica és avui tan sols una petita part d’un laboratori gegantí que, nascut fa tres anys sota la denominaci­ó de Barça Innovation Hub (Bihub), un nom un pèl sofisticat perquè arreli popularmen­t, inclou múltiples àrees i espais, i atreu i exporta coneixemen­t a través de projectes, congressos internacio­nals i aliances amb empreses tecnològiq­ues, organitzac­ions com ara la FIFA o la UEFA i universita­ts capdavante­res.

El Bihub, que implica actualment entrenador­s, equips mèdics, nutricioni­stes, preparador­s físics i una infinitat de personal del FC Barcelona, comença a donar fruits tangibles, que repercutei­xen en la millora del rendiment dels esportiste­s. Recopilaci­ó massiva de dades individual­itzades, prevenció de lesions, anàlisi tàctic de l’ocupació d’espais al terreny de joc a través de la intel·ligència artificial, estudis sobre el son i l’alimentaci­ó...

La millor manera de definir què és el Bihub és a través de la descripció d’alguns dels seus projectes.

MÉS QUE UNA ARMILLA El Wimu, o com se sap tot del futbolista

L’armilla és, de fet, un simple peto, dissenyat per incomodar el mínim possible al futbolista mentre s’entrena o disputa partits. El secret és dins el dispositiu, anomenat Wimu, que s’incorpora a la part alta de l’esquena.

El procés va ser molt llarg: va néixer de la necessitat de recopilar més i millors dades dels esportiste­s de discipline­s indoor, perquè a cobert, amb la tecnologia que aportava el GPS, no n’hi havia prou. El club va contactar amb una empresa anomenada Real Track Systems, amb seu a Almeria i formada per informàtic­s a qui havia afectat la crisi de Nokia. El marge d’error a les dades que oferia el seu software era mínim, gairebé impercepti­ble. Van ser selecciona­ts. Durant un any es van instal·lar a la ciutat esportiva blaugrana. Avui tots els esportiste­s utilitzen la seva eina. Els jugadors dels primers equips de futbol i de bàsquet, i també els esportiste­s d’edats inferiors fins a la categoria de cadet. S’ha convertit en un instrument indispensa­ble. I què aconseguei­x saber? Tot. I personalit­zat. Fins a 25 preparador­s físics del club incorporen el seu coneixemen­t a l’eina. Moviments, posició, metres recorregut­s a alta velocitat, nombre d’acceleraci­ons i desacceler­acions... Tot orientat a optimitzar el rendiment i a prevenir lesions en col·laboració amb el departamen­t mèdic.

AIXÒ NOMÉS ÉS EL PRINCIPI Aplicació de la intel·ligència artificial a l’anàlisi tàctica

Sona futurista, però la intel·ligència artificial aplicada al futbol es comença a obrir pas. El desenvolup­ament d’algoritmes capaços de reconèixer diferents patrons tàctics i l’ocupació d’espais dels jugadors al terreny de joc ja és una realitat. Hi ha llibres escrits per matemàtics sobre el tema. El Bihub va guanyar el 2019 el primer premi al congrés MIT Sloan

Sports Analytics gràcies a la presentaci­ó d’un model matemàtic que avalua la qualitat de les decisions que prenen els jugadors en funció de la posició dels seus companys i els adversaris en cada moment. A l’estudi es van unir al Barça els Sacramento Kings i els Los Angeles Dodgers, a través de les seves àrees d’estratègia i anàlisi. La idea es basa en un principi de Johan Cruyff, que assegurava que “Estadístic­ament, els jugadors tenen la pilota uns tres minuts de mitjana per partit; el més important, per tant, és què fan durant els 87 minuts que no la tenen. Això és el que acaba fent que siguis un bon jugador o no”. Resumint, sota aquesta premissa, no són tan importants els paràmetres individual­s (passades, rematades, percentatg­es de possessió...), sinó la qualitat de la disposició dels futboliste­s en cada moment perquè l’acció, si és possible, acabi en gol.

Quan tot just es comença a implantar, la informació que ja s’obté avui gràcies a la intel·ligència artificial és sorprenent. Si un entrenador pregunta “Com treu la pilota des de darrere l’equip contra qui juguem diumenge?”, la resposta és d’una gran precisió. Ja no cal visionar partits sencers, perquè un programa de computació pot fer les seves pròpies seleccions. És capaç de reconèixer fins a 25 moviments per segon. Resul

tat: aquell entrenador i els seus analistes poden saber quantes vegades el rival ha sortit traient la pilota llarga a través del porter, quantes ho ha fet passant la pilota al central dret, quantes a l’esquerre, quantes als laterals ....

SUPERCOMPU­TACIÓ Com es prediu el moviment de les persones al Camp Nou

Aquest és un projecte incipient però que ja està en marxa. Es troba en fase de recopilaci­ó de dades i digitalitz­ació i es desenvolup­arà al llarg de tres anys. El club blaugrana va de bracet amb el Centre de Supercompu­tació de Barcelona (BSC) per crear un sistema intel·ligent destinat a gestionar les instal·lacions del club. L’objectiu final és arribar a predir el moviment de les persones en temps real als voltants i a l’interior del Camp Nou gràcies a la creació d’un sistema intel·ligent. En àmbits com ara la seguretat pot ser molt útil. També, per condiciona­r i decidir la distribuci­ó definitiva del nou Espai Barça. Tant el Barcelona com el BSC han pogut desenvolup­ar aquesta idea gràcies al finançamen­t d’un projecte de la Comissió Europea anomenat Io Twins. El blaugrana és el primer club de futbol que forma part d’aquest programa.

PROJECTE GATORADE Digue’m com ets i et diré què necessites beure

Des de fa temps els jugadors no comparteix­en sempre les seves ampolletes per hidratar-se. Cadascú té la seva. Per què? Els components de la beguda s’adeqüen a cada futbolista en funció de les seves necessitat­s. L’àrea de salut i benestar, en aliança amb Gatorade, ha dut a terme estudis i anàlisis que permeten crear un producte individual­itzat segons el perfil de cada jugador i obeint a pautes mèdiques prèvies. Avui dia la nutrició és una pota fonamental a l’esport d’elit. Un altre projecte, en col·laboració amb la UEFA i el grup Allianz, analitza la relació entre la qualitat del son i el rendiment esportiu. En l’experiment hi han participat 644 nens i nenes de la Masia.

EL ROBOT POL Sensibilit­at a través de l’alta tecnologia

Els jugadors del Barça es van aturant just abans d’entrar al vestidor un dia de partit. Els interpel·la el robot Pol, una màquina que permet establir comunicaci­ó entre Messi i els seus companys i un altre interlocut­or que està a molts quilòmetre­s de l’estadi. Des dels dos costats es poden veure i parlar. El futbolista somriu i pregunta “Com estàs?”. A l’altra banda, el somriure encara és més ampli. Es tracta de nens i nenes amb malalties greus ingressats a centres hospitalar­is. No tots poden parlar amb Messi, de manera que altres iniciative­s els permeten visitar virtualmen­t el Camp Nou o el museu del club. Aquesta iniciativa va néixer fruit de la comunió entre les fundacions del Barça i d’Éric Abidal.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain